U Poljskoj počele najveće vojne vježbe

477

Poljska i mnogobrojne članice NATO-a pokrenule su, do sada, najveće vojne vježbe u Poljskoj.

Ove vježbe su započele u trenutku kada države Centralne i Istočne Evrope traže čvrste bezbjednosne garancije zabrinute zbog “izričitosti i akcija Rusije”.

Zvaničnici su tokom ceremonije u Varšavi otvorili vježbe pod nazivom “Anakonda-16”.

U vježbama će učestvovati 31.000 vojnika iz Poljske, SAD i 17 drugih zemalja članica NATO-a, kao i iz pet partnerskih zemalja, saopšteno je danas iz poljske vojne operativne komande koja organizuje i koordinira ovim vježbama, prenosi AP.

Rusija tvrdi da bilo kakvo prisustvo NATO trupa u blizini njenih granica predstavlja prijetnju njenoj bezbjednosti, zbog čega je nedavno uputila upozorenje da će preduzeti odogovarajuće mjere.

Moskva nije komentarisala početak današnjih vojnih vježbi.

Poljska i druge zemlje u regionu kao i lideri NATO-a, naglašavaju da bilo kakvo vojno prisustvo ili vojne vježbe imaju isključivo odbrambeni i preventivni karakter i usmjerene su ka prijetnjama koje dolaze sa Bliskog istoka.

Vježbe prdstavljaju dio programa vježbi Sjevernoatlantskog saveza i održavaju se samo nekoliko sedmica prije ključnog samita NATO-a u Varšavi, na kojem se očekuje donošenje odluke da značajan broj NATO trupa i opreme bude baziran u Poljskoj i u baltičkim državama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA