U autopraonici “oprali” 25.000 KM!?

1862

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci protiv braće Žarka i Željka Đekića iz Banje Luke, direktora i suvlasnika firme “Magic wasch”, zbog sumnje da su oštetili budžet Republike Srpske za 25.241 maraka.

Žarko je osumnjičen za krivična djela zlupotrebe ovlašćenja u privredi, falsifikovanje ili uništavanje isprava i podnošenje lažne poreske prijave, dok se Željko tereti za pranja novca i zloupotrebe ovlašćenja u privredi.
– Izbjegavanjem plaćanja poreza na dobit osumnjičeni su oštetili budžet za 25.241 KM, dok su firmi “Magic wasch” omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 252.413 KM – rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Cijeli slučaj otkriven je krajem prošle sedmice nakon što su inspektori UKP MUP-a RS, u saradnji sa Poreskom upravom RS, izvršili pretrese na tri lokacije koje su osumnjičeni koristili, kao i na samouslužnoj autopraonici kod kružnog toka na ulazu u Banjaluku, koja je u vlasništvu “Magic wascha”.

Inače, Željko Đekić je vlasnik firme “Delta trejd d.o.o.” iz Banje Luke. U julu 2014. godine hapšen je u okviru akcije “Sailor” zbog sumnje da je bio član organizovane kriminalne grupe, osumnjičene za poresku utaju, carinsku prevaru, protivzakonito posredovanje i zlopotrebu položaja ili ovlašćenja. Grupa se teretila da je iskorištavajući prirodne nesreće u BiH, odnosno poplave, vršila malverzacije prilikom sačinjavanja lista o oštećenju robe u pojedinim firmama tako što su falsifikovali dokumentaciju kako bi štetu prikazali većom nego što jeste da bi izbjegli plaćanje obaveza PDV-a u iznosu od oko 1,5 miliona KM, za koliko je oštećen budžet BiH.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA