Turska i Izrael zvanično objavili pomirenje

441

Izrael i Turska objavili su danas sporazum o ponovnom približavanju i obnavljanju diplomatskih odnosa, čime su zvanično okončali duboku diplomatsku krizu koja je trajala šest godina.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u Rimu pohvalio sporazum, istakavši da ima “stratešku važnost” i najavio da će pomoći uspostavljanju “stabilnosti” na turbulentnom Bliskom istoku.

On je takođe objasnio da se sporazum bavi humanitarnim potrebama u Gazi i da vodi računa o bezbjednosnim potrebama Izraela, prenose izraelski mediji.

Turski premijer Binali Jildirim je u isto vrijeme u Ankari, objavljujući postizanje sporazuma, potvrdio da je Izrael pristao da plati 20 miliona dolara ožalošćenim porodicama ubijenih i povređenima u akciji izraelskih komandosa, prenosi Asošiejted pres.

Turska će isporučti humanitarnu pomoć i druge nevojne proizvode Gazi, a prva isporuka od oko 10.000 tona pomoći biće poslata u petak.

Izrael i Turska nekada su bile bliske saveznice, ali su odnosi zategnuti kada je devet turskih aktivista ubijeno prilikom upada izraelskih komandosa na brod koji je plovio ka pojasu Gaze.

Poslije incidenta na brodu, Ankara je povukla ambasadora iz Tel Aviva i umnogome smanjila nivo vojnih i ekonomskih veza.

Na osnovu sporazuma koji je danas objavljen, dvije zemlje će obnoviti pune diplomatske odnose. Turska će moći da ostvari seriju projekata pomoći u Gazi.

Jildirim je ocijenio da je na osnovu sporazuma “umnogome” ukinuta izraelska blokada Gaze, a Netanjahu je rekao da je ona i dalje na snazi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA