Tražioce azila držati na ostrvima?

497

Podnosioce zahtjeva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

On je predložio da 28-člani blok slijedi “australijski primjer” kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinjaju često opasnog puta u Evropu.

U skladu sa oštrom i umnogome kritikovanom imigracionom politikom Australije, vlasti tražioce azila, koji pokušavaju da do Australije stignu brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu ostrvsku državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gdje ostaju do daljnjeg dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju. Tražiocima azila je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbjeglice.

“Australijski model se, naravno, ne može u potpunosti reprodukovati, ali se njegov principi mogu primjeniti u Evropi”, rekao je Kurc, dodavši da je skeptičan u pogledu efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla sa Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na evropski kontinent.

Model sličan australijskom je, primjetio je Kurc, korišćen i u SAD u prvoj polovini 20. vijeka, kada su novopridošlice držane na ostrvu Elis nakon što su doputovale u Njujork. On smatra da EU bi trebalo da usvoji rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju da ilegalno uđu u Evropu gube pravo da traže azil.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA