Traže i saniraju crne tačke na dionici puta Banja Luka – Crna Rijeka

1717

Putevi Srpske moraće da pronađu i saniraju sve kritične tačke na dionici puta Banja Luka-Crna Rijeka. Republički inspektorat saobraćaja naložio im je da u roku od  60 dana angažuju eksperte i nađu rješenje kako bi se spriječile sve češće saobraćajne nesrreće.

Za tri godine na toj dionici  izgubljeno je  sedamnaest života, a dogodilo se čak 328 saobraćajnih nesreća.

– Preduzeli smo mjere i u skladu sa svojim ovlaštenjima donijeli rješenje i naredili upravljaču puta da izvrši identifikaciju opasnih mjesta da ih označi, i da izvrši nezavisnu revizorsku kontrolu te dionice puta – rekao je Danislav Drašković, glavni republički saobraćajni inspektor.

Oštre krivine, česti odroni, klizavi kolovozi i crne tačke bez zaštitne ograde svakodnevno prijete  vozačima i pješacima duž skoro cijelog poteza u kanjonu Vrabasa. Šta će preduzeti u Putevima Srpske niko nije htio da komentariše. Aktuelna je priča o smjeni direktora pa će rješenje očigledno tražiti novo rukovodstvo. Odgovor čekaju i mještani Karanovca koji su u više navrata od Puteva tražili da sanairaju kritične tačke. Pored jedne takve stanuje Ranko Račić koji često svjedoči nesrećama.

– Ove godine do sada je jedno dvadesetak udesa bilo koji su prijavljeni. Ima i dosta udesa koji se ne prijavljuju  završe se sa manjim štetama i vozači nastavljaju put. Sve to ugrožava i naše građane  u Mjesnoj zajednici Karanovac – rekao je Ranko Račić iz Karanovca.

Posebno je, priča Ranko, tragična bila ova godina. Zato je MUP Srpske na toj dionici uveo svakodnevnu radarsku kontrolu. Jedna policijska patrola sa mobilnim radarom svakog dana dežura, ali u Agencije za bezbjednost saobraćaja tvrde da to neće puno toga promjeniti.

– Naravno njihovi kapaciteti su ograničeni, ljudi ne mogu da rade 24 sata na svakom kilometru tog puta. Ja bi ovdje stvarno apelovao i na građane koji prolaze a ja sam jedan od njih koji se vozim tom dionicom i  nisam imao problema. Mislim da se i mi moramo malo urazumiti. Generalno nama su putevi dobri ali moramo prilagoditi brzinu – rekao je Milenko Džever, stručni saradnik za puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS.

U Agenciji podsjećaju da se na pomenutim rizičnim potezima može voziti najviše 50 kilometara na sat što vozači rijetko poštuju. Tvrde da se bez projektne dokumentacije i detaljne analize koja se čeka iz Puteva Srpske malo šta može uraditi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA