Toplo vrijeme – najezda insekata (VIDEO)

814

Lijepo vrijeme koje smo ove godine baš dugo čekali, prosto nas mami da svaki slobodan momenat iskoristimo za boravak u prirodi. Međutim, toplo vrijeme sa sobom donosi i one manje lijepe stvari koje se odnose na sve veću pojavu insekata, na koje svakako moramo obratiti pažnju. 

Boravak u prirodi jedan je od najzdravijih vidova relaksacije i odmora. Međutim i to sa sobom nosi određene rizike a jedan od najvećih su upravo insekti koji bi mogli da na vašoj koži ostave i ne tako lijepe uspomene. Toplo vrijeme pored toga što nas izmami u prirodu, probudi i insekte, koje,ukoliko zateknemo na svojoj koži, prema mišljenu stručnjaka, ni u kom slučaju ne bi smo smjeli da potcijenimo.

– Bilo kakav krpelj znači obavezno se treba javiti ljekaru, znači ne izaziva svaki krpelj lajmsku bolest ali se mora javiti ljekaru. Ukoliko se zadrži duže i na mjestu uboda se stvori crveni krug, to je već alarmantan znak da se treba obratiti infektologu i može da bude preteča lajmskoj bolesti – upozorava šef higijensko-epidemiološke službe, prim.dr Mirjana Kuzmanović.

Šef epidemiološke službe u Brčanskom Domu zdravlja apeluje na stanovništvo da redovno kose i održavaju urednim zelene površine, kako bi se razvoj insekata, prije svega krpelja, sveo na minimum. Savjetuje da nakon boravka u prirodi obavezno detaljno pregledamo svoju kožu.

– Krpelji biraju tako ta mjesta, prepona, donji dio stomaka,potkoljenica, potiljak, grudi, pazušna jama, znači uvjek tako te neke nezgodne lokalizacije na koje mi ne obraćamo pažnju. I prilikom tuširanja vi možete da primjetite da je neka crna tačkica i ono na svoju ruku da se skida krpelj. Ne treba nikad na svoju ruku da se skida krpelj – kaže prim. dr Mirjana Kuzmanović.

Ujed krpelja ukoliko se blagovremeno ne odstrani na stručan način može izazvati niz zdravstvenih problema. Krpelj je jedan od najvećih prenosnika lajmske bolesti, koja, ukoliko se otkrije na vrijeme, može efikasno da se liječi uz nadzor infektologa. Vodeći se narodnom izrekom, bolje spriječiti, nego liječiti, doktorka Kuzmanović savjetuje da se pored adekvatne odjeće za bezbrižan boravak na travnjaku, osigurate i nekim farmaceutskim preparatima. Savjete odnosno odgovor kako odabrati one prave, potražili smo i od farmaceuta.

Najbolje je nanjeti neke određene repelente znači koji nas štite i od krpelja i od nekih drugih insekata, koji se nalaze oko nas u prirodi. Znmači mogu se naći u vidu krema, losiona, sprejeva. U današnje vrijeme je veoma širok spektar tih repelenata. Njihovo djelovanje je obično od 4 do 6 sati – objasnila je ing. farmacije, Ivana Popović.

Popovićeva napominje da su protiv ujeda insekata a samim tim i krpelja, veoma djelotvorna eterična ulja sa jakim mirisom poput ulja lavande, koje nije skupo a u potpunosti je prirodno i djelotvorno. Dakle, rekli smo sve. Na vama je samo da uživate u prirodi a ukoliko i zateknete nekog neželjenog gosta na svojoj koži, poslušajte i primjenite savjete stručnjaka.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA