Teške optužbe na račun ministra Maleševića

542
Meri En Henesi

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević na namjerno dvosmislen način dao je instrukcije direktorima škola da budu instrumenti potpuno nepotrebne i spletkaroške politike omalovažavanja, diskriminacije, zastrašivanja i, konačno, isključivanja nesrpske djece iz obrazovnog sistema Bosne i Hercegovine.

To je za Fenu izjavila šefica Kancelarije Savjeta Evrope Meri En Henesi kao odgovor na mišljenje o nedavnoj uputi ministra Maleševića direktorima škola u vezi sa jezikom dokumentacije u oblasti obrazovanja u RS.

Henesi ističe da je besramnom i selektivnom zloupotrebom dijela odluke Ustavnog suda BiH te kršeći dobro poznate principe međunarodnog prava koji štite manjine, Vlada RS dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik pod imenom koji sami biraju, a to je – bosanski.

– Time je Vlada RS ugrozila implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podrivajući zaštitu konstitutivnih naroda u cijeloj BiH te je pokazala opasno slabu primjenu vladavine prava u BiH, a sve se to treba izliječiti što prije – upozorava šefica Kancelarije Savjeta Evrope.

Mišljenja je da su snažnije provođenje kapaciteta Ustavnog suda BiH, direktnije provođenje kompetencija za Vladu države u kontekstu fundamentalnih ljudskih prava, a posebno sprovođenje zakonodavstva na državnom nivou u vezi sa upotrebom zvaničnih jezika, samo neki od primjera načina “na koji se može spriječiti ova kvazilegalna zloupotreba”.

– Pozivam Maleševića da hitno opozove svoju instrukciju ili da je pojasni u kontekstu odluke Ustavnog suda, koja prepoznaje pravo zajednice da da naziv svom jeziku – poručila je Henesi.

U međuvremenu, dodala je, takođe pojedinačno poziva direktore škola sa učenicima nesrpske nacionalnosti da pokažu neophodnu brigu i solidarnost u svojim školama, na način da nastave korištenje bosanskog jezika ili da barem tretiraju sve zajednice na isti način u pogledu jezika Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA