Tajna služba razbila mrežu ruskih hakera, 50 uhapšenih

560

Ogromnu mrežu ruskih hakera koji su napali banke i vlasti razbile su tajna služba i policija, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rusko ministarstvo je saopštilo i da je uhapšeno pedeset ljudi.

Prema ruskim vlastima koje su obavile 86 pretresa u petnaest regiona, hakeri su od 2015. klijentima banaka nanijeli štetu veću od tri milijarde rubalja, odnosno više od 40 miliona evra.

Policija je dodala da je sprečila gubitke od 2,7 milijardi rubalja.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom pretresa su oduzeti računari i druga oprema, SIM i bankarske kartice. Hakeri bi virusima zarazili umrežene računare, a zatim napadali “finansijske i kreditne institucije i vlasti radi krađe”, saopštilo je Ministarstvo koje je najavio otvaranje istrage protiv “organizovane kriminalne bande”.

Od ruskih hakera se strahuje zbog njihove velike sposobnosti i složenosti njihovih napada.

Oni se obično pojavljuju u slučajevima hakovanja radi krađe ili prevare, a sumnja se i da špijuniraju za Rusiju.

Ruski proizvođač programa protiv virusa Kasperski je 2015. godine otkrio da su se hakeri infiltrirali u dvadesetak banaka, reprogramirajući njihove kompjutere i izazivajući raspad njihovih kompjuterskih sistema.

Prošle godine su zvanični sajtovi Angele Merkel, njemačke vlade i Bundestaga bili predmet sajber- napada za koji su ruski hakeri tvrdili da je njihovo delo.

Ruski hakeri su pokrenuli “sofisticirane sajber-napad” protiv neklasiranog e-mail sistema u Pentagonu, kažu američki zvaničnici koje pominje NBC.

Aprila 2015. godine, francuski kanal TV5 je pretrpio sajber napad nepoznatih počinilaca koji su tvrdili da su iz organizacije Islamska država, ali ih je istraga kasnije identifikovala kao ruske hakere koji pripadaju grupi pod nazivom APT28.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA