Sve veći broj žrtava interneta

636

U ukupnom broju identifikovanih žrtava trgovine ljudima procenat djece je i do 50 odsto, a donja granica se sve više spušta i sada iznosi sedam godina, dok je sve veći broj žrtava interneta, rekla je Marija Anđelković iz beogradske organizacije “Astra”.

Anđelkovićeva je na regionalnoj konferenciji “Zaštita od trgovine ljudima – pristup zasnovan na pravima žrtava u praksi” istakla da je sada među žrtvama najveći broj domaćih državljana, kao i da su to uglavnom žrtve interneta.

Prema njenim riječima, dominantna je seksualna eksploatacija, gdje su žrtve djevojčice, a sve češće se susreću i sa muškarcima koji su žrtve radne eksploatacije i to najčešće u oblasti građevinske industrije, prenosi RTS.

Trgovci ljudima su, kaže ona, odavno promijenili svoj model, pa se tako više trgovina ljudima ne može očigledno vidjeti na ulici, već po privatnim stanovima i zatvorenim klubovima.

– Ne viđamo često, kao ranije, posledice svirepog fizičkog zlostavljanja nad žrtvama, ali se zato svakodnevno suočavamo sa posljedicama psihičke torture, ucjene i prijetnje koje žrtve proživljavaju i koje na njih ostavljaju trajne posljedice – rekla je Anđelkovićeva.

Ona je navela da su samo tri žrtve trgovine ljudima u posljednjih 10 godina u cijelom regionu ostvarile pravo na naknadu štete za ono što su preživjele.

Anđelkovićeva kaže da ima znatno manje indentifikovanih žrtava u cijelom regionu, a da je problem i nepostojanje smještaja za žrtve, kao i programa reintegracije.

Načelnik Odjeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Srbije Mitar Đurašković rekao je da je MUP započeo reformu jedinica u borbi protiv trgovine ljudima, dodajući da ima više jedinica koje se u Srbiji bore protiv trgovine ljudima.

On je dodao da je prijedlog da svi poslovi suzbijanja trgovine ljudima pređu u kriminalističku policiju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA