Sve članice EU da usvoje evro?

3265

Evropska komisija nakon Brksita želi da osigura da sve članice Evropske unije, među kojima i Hrvatska, usvoje evro, piše britanski list “Dejli Ekspres”, a njemački “Frankfurter Algemajne Cajtunc” navodi da Komisija namjerava ubrzati dovršenje monetarne unije.

Junker želi da “ubrza evropsku integraciju tako što bi preostalih osam zemalja koristile evro”, kaže list navodeći Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku.

NJemački list isto tako piše da prema njegovim informacijama EK želi ubrzati “dovršenje” monetarne unije.

“S obzirom na predstojeći Breksit, EK želi da okonča dosadašnju ‘EU s višestrukim valutama'”, piše u nedjelju Cajtung pozivajući se na izvore bliske Junkeru. “Osim toga monetarna unija bi se trebala ‘tiješnje povezati'”.

Prema navodima lista, za evro nadležni potpredsjednik Valdis Dombovskis trebao bi sada da preuzeme i resor finansijskog tržišta od britanskog kolegr DŽonatana Hila koji je odstupio, i to za stalno, a ne samo privremeno. Dombrovskis bi, kaže njemački list, trebao imati ne samo koordinirajuću ulogu kao dosada kao potpredsjednik nego biti sam nadležan za resor finansijskog tržišta. Regulacija finansijskog tržišta trebala bi biti snažnije usmjerena na monetarnu uniju, kaže list. On bi također zadržao i mjesto povjerenika za evro.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA