Sukobi na protestu u Indiji, 24 mrtvih

523

U sukobima demonstranata i policajaca u Indiji danas su poginule 24 osobe, a više od 100 je povrijeđeno, saopštili su zvaničnici.

Povređena su 23 policajca, a uhapšeno je više od 370 osoba zbog navodnog učestvovanja u nasilju tokom kojeg je došlo do eksplozije plinske boce, rekao je policijski zvaničnik Daldžit Čodari.

Protesti su sinoć izbili pošto je grupi od 3.000 ljudi, na osnovu sudske presude, juče naređeno da napuste ilegalno naselje na državnom zemljištu u Maturi, oko 300 kilometara jugozapadno od Laknaua, glavnog grada indijske države Utar Pradeš.

Više od 100 ljudi je primljeno u bolnicu poslije nereda, a među povrijeđenima su bila 23 policajca.

Skvoteri su zauzeli 100 hektara zemljišta prije dvije godine zahtijevajući od vlasti da između ostalog obezbjede nižu cijenu nafte.

U međuvremenu na protestu je počeo da se okuplja sve veći broj ljudi. Demonstranti, među kojima je bilo i djece i žena, počeli su da žive u improvizovanom naselju.

Sud je u aprilu presudio da skvoteri moraju da napuste zemljište i policija je juče izašla na teren da vidi da li su postupili po odluci suda.

Grupa demonstranata je napala policajce gađajući ih kamenicama, a bilo je onih koji su pucali iz vatrenog oružja.

Policajci su rekli da su znali da su demonstranti naoružani, ali da nisu vjerovali da će početi da pucaju.

Prilikom pretresa kod njih je pronađeno 170 pušaka i 40 pištolja ručne izrade.

Demonstranti su pristalice nezavisnog pokreta i sljedbednici Subhasa Čandra Bose, jednog od lidera za nezavisnost Indije koji je nestao tokom vojne akcije 1945. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA