Stočna bolest obišla naše stočare?

601

Stočna bolest kvrgava koža ili nodularni dermatitis, koja je zahvatila zemlje regiona nanosi velike gubitke uzgajivačima goveda. Zbog opasnosti širenja zaraze i u BiH je zabranjen uvoz ovih životinja i njihovih proizvoda iz zemalja u kojima bolest hara.

Premda kod nas još nema zabilježenih slučajeva ovog oboljenja kod goveda, svaka najavljena zarazna bolest dodatno zabrinjava i ugrožava uzgoj stočarima. Sve što mogu učiniti jeste da zaštite svoju stoku od virusnog oboljenja jeste da unaprijede zoo higijenu u svojim štalama.

Marko Gajić iz sela Koretaši kaže da se posebno pazi na higijenu štala.

– Čistimo redovno, ali još nismo informisani o tome šta bi trebali da radimo i kako da radimo, da zaštitimo stoku – kaže Gajić.

U Brčanskoj veterinarskoj stanici tvrde da nema mjesta za paniku. Virus se ne prenosi direktno na čovjeka pojašnjavaju o kakvoj bolesti je riječ.

Veterinar Marija Janković kaže da je klinička slika praćena izuzetno visokom temperaturom 41 stepen stepena Celzijusovih.

– Pojavljuju se lezije unutar usne duplje i nosa. Životinja pokazuje znake pojačane salivacije i gubitka apetita. Na vrhuncu inkubacije na koži se pojavljuju okruglaste tvorevine, odnosno čvorići. U njihovoj građi je specifično da su na vrhu spljošteni. Prečnika su od nekih pola do pet cntimetara i oko čvorića pokazuje znakove zapaljenja – kaže ona.

Nodularni dermatitis ili bolest kvrgave kože, na evropski kontinent stigla je iz Afrike. U našu zemlju zabranjen je uvoz živih goveda, svježeg mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i proizvoda od mlijeka. U uputstvu zabrane uvoza koje je izdala Kancelarija za veterinarstvo BiH istaknuto je da se zabrana uvoza odnosi na pomenute proizvode porijeklom iz Bugarske, Makedonije, Srbije te iz nekoliko regiona Grčke, gdje je ova bolest i registrovana.

Virus kvrgave kože, koji napada goveda na svu sreću mimoišao je uzgajivače u našoj zemlji. Stočari se nadaju da će tako i ostati, te da će im i dalje glavna preokupacija biti niska odkupna cijena mlijeka i svježeg goveđeg mesa.

Željko Lazarević/Kafa u 5

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA