Stipendisti veoma uspješni

588

Korisnici stipendija iz budžeta grada su odlični studenti i stopa njihove prolaznosti u višu godinu studija je 98 odsto!. Ovo su podaci koje je novinarina iznio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić. 

– Mi smo na to ponosni i naši stipendisti izuzetno dobro pravdaju povjerenje koje im je dato -rekao je Pavić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić rekla je da za školsku i akademsku 2015/2016. godinu budžetska sredstva za isplatu stipendija iznose 350.000 KM, što je i najveća stavka u okviru granta za obrazovanje i vaspitanje.

– Stipendije iz gradskog budžeta isplaćuju se redovno. Od 2004. godine isplata stipendija u Prijedoru nikada nije zakasnila – istakla je Babićeva i dodala da su stipendije u školskoj i akademskoj 2015/2016. godini koristila 374 učenika i studenta.

Mjesečna stipendija za studente je 120 KM i isplaćuje se 12 mjeseci, a za učenike 70 KM i isplaćuje se 10 mjeseci. Studenti koji upišu apsloventsku godinu, primaju dodatnu stipendiju tri mjeseca.

Prema Pravilniku o dodjeli stipendija studentima i učenicima grada Prijedor, kada jednom dobije stipendiju grada, korisnik je može primati do kraja školovanja, uz uslov da redovno upisuje viši razred srednje škole, odnosno višu godinu studija.

U školskoj i akademskoj 2015/2016. godini najviše stipendija dodijeljeno je za studente prirodno-matematičkih fakulteta, zatim za medicinu, stomatologiju i farmaciju, a slijede ekonomija, arhitektura, rudarstvo i elektrotehnika.

Grad Prijedor stipendira studente deficitarnih fakulteta, a šta je deficitarno u godini raspisivanja konkursa, određuje se na osnovu analize podataka Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, filijala Prijedor i potreba poslovne zajednice za određenim kadrom.

Prve stipendije studentima iz budžeta grada Prijedora dodijeljene su 1995. godine, a učenicima srednjih škola 2000. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA