Stazama prirode u susret “OK festu” (FOTO, VIDEO)

3873

Šapat netaknute prirode, miris divljeg cvijeća livada koje svojim zelenilom stvaraju nepregledne vidike, teški oblaci iznad planinskih vrhova i divlje vode, u čovjeku stvaraju osjećaj pripadanja svijetu, koji čuvamo svojom energijom, mislima i osjećajima. Ljepote, koje je priroda stvorila širom naše zemlje, priče su ispisane na brojnim stranicama, koje nas ovim putem vode do najstarijeg i najvećeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini – Nacionalnog parka Sutjeska.

vlcsnap-2016-06-16-14h55m04s59

Ovim putevima, već treću godinu za redom, idu i predstavnici medija, koji u okviru studijskog druženja organizovanog u susret “OK festu”, imaju priliku da se bolje upoznaju sa istorijom ovog mjesta, uživaju u druženju, ali i u brojnim avanturama.

Trodnevno druženje na koje smo krenuli već od samog početka putovanja pratilo je dobro raspoloženje, ali i radoznalost za nekim novim pričama koje prate Nacionalni park Sutjeska. Dolaskom na Tjentište, gdje nas je dočekalo osoblje hotela “Mladost”, gdje smo se kratko odmorili, krenuli smo u obilazak memorijalnog kompleksa koji svojim sadržajem već godinama obogaćuje kulturno-istorijsko nasljeđe naše zemlje. Upoznavanje smo započeli radom Miodraga Živkovića iz 1971. godine, spomenikom za pale borce Narodnooslobodilačke borbe, čija “krila” imaju više simbolika.

1

– Autor Miodrag Živković je u svom djelu prikazao kanjon Vratar, zatim prodor, odnosno hrljenje ka slobodi. Dva betonska monolita predstavljaju s jedne strane partizanske, a sa druge strane Treći rajh, odnosno nacističke snage koje je Živković prikazao nekom omjeru 1:1. U realnosti, u samoj Bici na Sutjesci taj odnos je bio dosta nepovoljniji po proletere iz Narodnooslobodilačke borbe – rekao je Đorđe Vuković, radnik u NP Sutjeska.

Stazama memorijalnog kompleksa, prošetali smo i do Spomen kuće Bitke na Sutjesci gdje su izložena djela Ranka Radovića. U ovoj kući se nalazi više od sedam hiljada imena poginulih boraca u bici na Sutjesci, ovdje upisanih u zidove kao “Prozivka na Tjentištu”, kao i ciklus od 13 fresaka inspirisanih ovim događajima slikara Krste Hegedušića, kao i razni dokumenti i predmeti iz bitke. U sklopu ovog memorijalnog kompleksa imali smo priliku obići još neke znamenitosti.

2

– Na teritoriji od oko 40 hektara postoji niz spomen obilježja vezanih za Desetu hercegovačku brigadu, zatim Četrvrtu crnogorsku brigade, u Krekovima grob Save Kovačevića, a na Ozrenu, nekoliko kilometara dalje, mjesto ranjavanja Josipa Broza Tita. Tu je i niz drugih zona i ambijenata gdje su se vodile borbe 1943. godine – dodao je Vuković.

Nakon zanimljivih istorijskih podataka drugog dana našeg druženja, zajedno sa organizatorom predstojećeg “OK festa” Dubravkom Suvarom, obišli smo i lokaciju na kojoj će se održati ovaj muzički događaj, omladinski kamp, kao i rekreativno kupalište na Tjentištu.

3

Nakon kratke šetnje krenuli smo u pravu avanturu i to najstarijom prašumom u Evropi – Perućicom. Prva stanica u okviru našeg obilaska bio je vidikovac Dragaš sedlo, koji, osim što pruža pogled na vodopad Skakavac, stvara osjećaj slobode i jedinstvenog dodira sa prirodom.

4

– Vidikovac Dragaš sedlo u NP Sutjeska pruža izuzetan pogled na prašumski rezervat Perućice. Inače, ovo je u koritu Perućičkog potoka, u podnožju planine Maglić i predstavlja jedistven izraz biodiverziteta u jugoistočnoj Evropi – istakao je Vuković.

vlcsnap-2016-06-16-15h00m21s155

Nakon kraćeg putovanja od Dragaš sedla, nalazimo se ispod najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini, planine Maglić. Odnosno, na vidikovcu Prijevor, odakle se predstavnici sedme sile upuštaju u izazov koji je podrazumijevao šest kilometara planinarenja do Trnovačkog jezera. Iako, je za neke od nas ovo bila pomalo naporna i teška staza, nije bilo odustajanja. Jer, svaki prijeđeni kilometar vrijedio je prizora koji svojom ljepotom pruža ovo jezero.

– Trnovačko jezero, u narodu poznato kao Volujačko, stacionirano je između planine Maglić, odnosno lanca Maglić – Volujak – Bioč. Nadmorska visina je oko 1450 metara – rekao je Vuković.

vlcsnap-2016-06-16-15h02m07s213

Za sve koji žele uživati u ovom predivnom pogledu a nemaju iskustva u planinarenju ovakvim stazama, Đorđe ima nekoliko savjeta koje bi svakako trebali poslušati.

– Mi uvijek govorimo posjetiocima da na jezero tokom cijele godine ponesu adekvatnu planinarsku obuću, zatim kabanice koje su neophodne tokom cijele godine. Vrijeme se ovdje veoma brzo mijenja zato što je ovo klimatski specifično područje – dodao je Vuković.

Nakon pješačenja strmim stazama, energiju smo napunili u katunu na Prijevoru, gdje smo uz ručak razmijenili svoja iskustva o ovoj avanturi. Nakon toga uputili se u hotel na odmor, jer već sljedećeg dana čekao nas je novi izazov. Rafting na Tari, jednoj od najljepših rijeka u Evropi sa kanjonom dugim 80 kilometara. Rijekom koju nazivaju “Suza Evropa” predstavnici medija na ovo putovanje krenuli su iz kampa “Tri vodenice”.

5

– Vjerovatno vam je poznato da je rijeka Tara biser Evrope. Ukupno je duga oko 140 kilometara, pitka je cijelim svojim tokom i smatraju je najvećim rezervoarom pitke vode u svijetu. Jako je uzbudljiva, kanjon je prelijep i na nekim mjestima dostiže dubinu čak do 1300 m, istakao je vlasnik kampa “Tri vodenice” Miomir Sabljić.

6

Iako vrijeme tog dana kolegama koji su bili na raftingu, nije išlo na ruku, svi su se složili u jednom da je ovu avanturu na vodi, teško opisat odakle i u nekoliko riječi.

– Ovo je meni već druga godina kako sam došao na Taru na rafting. Iako je i prošle godine bilo slično vrijeme, ja sam ipak odlučio da idem, a nagovorio sam i neke kolege. Nismo se pokajali – rekao je Željko Svitlica, novinar portala “Moj kontakt”.

Studijsko druženje, koje se održava već treću godinu za redom, prilika je da se predstavnici medija, nekoliko dana prije OK festa, organizovanog s ciljem da doprinese promociji Nacionalnog parka Sutjeska, upoznaju sa ljepotama koje on nudi.

– Sigurna sam da će vaši kadrovi posvjedočiti kako sve to izgleda na Tjentištu za sve one koji nisu bili, i za koje se nadamo da će ove godine doći i započeti OK avanturu – rekla je portparol “OK festa” Karolina Karalić.

vlcsnap-2016-06-16-14h58m36s105

Ok fest jedan je od najvećih muzičkih događaja u našoj zemlji koji će i ove godine svim ljubiteljima dobre muzike ponuditi tri dana odlične zabave uz vrhunske izvođače.

– Regionalne zvijezde nas i ove godine očekuju na “OK festu” kao što su Laibach, Vlatko Stefanovski trio, Bajaga i instruktori, Kolja i Grobovlasnici, Whoo See i mnogi drugi, dodala je Karolina Karalić.

7

Gdje je dobra muzika tu je i pivo. Za koje će se ove godine pobrinuti Banjalučka pivara, jedan od sponzora ovog događaja.

– Ono što je bitno naglasiti i zbog čega smo se uključili u ovaj projekat, jeste to što manifestacija pored odlične zabave i promovisanja sjajnih izvođača radi i na tome da se promoviše kulturno – istorijsko nasljeđe – istakla je Milka Stanivuković, portparol “Banjalučke pivare”.

Uz pivo, pjesmu, zanimljive priče i avanture, trodnevno druženje koje su organizatori “Ok festa” pipremili za predstavnike sedme sile proteklo je u odličnoj atmosferi.

vlcsnap-2016-06-16-14h55m17s198

– Susreo sam dosta zanimljivih i dragih ljudi. Uspostavila su se neka zanimljiva prijateljstva zbog čega mislim da možemo zajedno i da radimo i da se družimo – rekao je Đorđe Krajišnik, novinar “Oslobođenja”.

Nova iskustva, avanture, uživanje u neformalnom druženju sa kolegama i doživljaji stvoreni u netaknutoj prirodi, samo je dio onoga što smo ponijeli sa ovog putovanja. Na ovo putovanje ponovo krećemo već sljedećeg mjeseca, kada nas na Tjentištu očekuje “Ok fest”, sa kojeg ćemo se vratiti sa nekim novim pričama.

Marijana Bogdanović/Elta HD

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA