Stare diplome izjednačiti sa masterom?

792

Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio je zaključak kojim bi se u budućnosti moglo dogovoriti da diplomci koji su fakultete završili po starom sistemu dobiju zvanje magistara.

Dogovor je postignut na inicijativu sarajevskog ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića, iako se predstavnici studentskog parlamenta ošto protive ovom prijedlogu.

SPUS neće podržati takvu odluku, uradićemo sve što je u našoj moći da takva odluka ne bude usvojena. Po trenutnoj zakonskoj regulativi, čini mi se član 150 i neki propisuje da fakultet i visokoškolska ustanova mora donijeti odluku o ekvivalenciji svakog pojedinačnog slučaja. Dakle, svaki student prošlog sistema ima pravo na ekvivalenciju nakon što pošalje upit, rekao je Haris Zahiragić, predsjednik SPUS-a.

Konačnu odluku ipak će donijeti Vlada Kantona Sarajevo, a resorni ministar poručuje da će se najvjerovatnije ići na izmjenu trenutnog zakonodavstva.

Stručnjaci ipak napominju da je ovaj zaključak donesen naglo te da je prije njegovog donošenja potrebno analizirati oba programa.

Profesor doktor Damir Marjanović ističe da nije bilo rasprave na tu temu u okviru akademske zajednice, stručnih krugova niti u okviru fakulteta koje bi pokazale može li se takva odluka sprovesti u djelo.

– Nisam to upratio ili mi je to promaklo, a malo stvari mi promakne iz tog sektora, tako da je najgora stvar koja može da se dogodi jeste da je ovo jedna brzinska odluka da bi se ugasio neki požar pa da se za nekih šest mjeseci ispostavi da smo gasili požar benzinom, tvrdi Marjanović.

Zaključak Senata Univeziteta u Sarajevu izazvao je brojne polemike na društvenim mrežama, a glavno pitanje ipak je – da li će svi diplomci koji su fakultete završili po starom sistemu dobiti zvanje magistara?

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA