Srpska povlači svoje članove Centralnog popisnog biroa? (VIDEO)

760

Nakon pet sati vjećanja poslanici u Narodnoj skupštini RS nisu izglasali zaključke u vezi sa popisom stanovnista u BiH. Jasno je samo da su političke partije sa sjedištem u Srpskoj saglasne da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa.

Dok se Savez za promjene bori da ostane “na srpskoj strani” a istovremeno ne ugrozi koalicije sa bošnjačkim partijama, ogromna većina se zalaže da za povlačenje iz Centralnog popisnog biroa.

– Izgubili smo cijeli dan čekajući da se usaglase i da prelome da li će dovesti pod znak pitanja svoje koalicije. Mi se zalažemo da se srpski članovi Centralnog popisnog biroa povuku prije objavljivanja rezultata kako ne bi učestvovali u izvršenju krivičnog djela – rekao nam je nezvanično jedan parlamentarac.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a ubjeđen je da riješenje treba tražiti preko Zavoda za statitstiku RS.
– Pošto je Zavod za statistiku RS suvlasnik popisnog materijala za RS očekujem njih da obezbijede objavljivanje začnih statističih podataka za RS. Ukoliko do 1. jula političlare iz FBiH uspijemo ubjediti da je to jedini način da se objave pravi podaci i to bez sabiranja i bez uvećavanja broja stanovnika koji žive u BiH – rekao je Bosić.

Posebnoj sjednici NS RS pristutvovao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik. On je istakao da treba naći zakonski okvir kako bi Agencija za statistiku BiH objavila svoje podatke.

– Lično ću odbiti da pregovaram o svakom pitanju u BiH sve dok se problem popisa ne rješi, a tako bi trebalo da postupe i predstavnici Srpske u zajedničkim inststitucijama BiH. Mislim da treba izučiti mogućnost da se zaustavi bilo kakavo odlučivanje u BiH do momenta dok se ovo pitanje ne riješi, a to podrazumijeva da članovi u Savjetu ministara BiH i drugih ograna budu na sjednicama, ali da insistiraju da se priča o ovom pitanju i da nema donošenja drugih odluka dok se ne dođe do koncenzusa – kaže Dodik.

Ono što se moglo čuti u NS RS jeste i to da je tužilaštvo BiH je zloupotrijebilo svoj položaj i prijetnjom uticalo na Jukića da objavi navedenu odluku. Poslanici Koalicije “Domovina” nisu učestvovali u raspravi jer su napustili sjednicu parlamenta.

Ivana Jokić/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA