Srebrenica: Sa biračkog spiska nestalo 2.500 ljudi?

493

Srpske političke stranke iz Srebrenice tvrde da Centralna izborna komisija BiH učestvuje u pripremljenoj izbornoj prevari u ovoj opštini i da je u posljednja četiri mjeseca sa biračkog spiska izbrisala skoro 2.500 ljudi, uglavnom Srba.

List “Euroblic” prenosi tvrdnje svojih sagovornika da posjeduju brojne dokaze o nezapamćenom izbornom inženjeringu kojim se, kako kažu, pokušava obezbijediti pobjeda Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.

Predsjednik Skupštine opštine /SO/ Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je i on, zajedno sa ostalim članovima bliže i dalje porodice, izbrisan sa privremenog biračkog spiska.

Prema njegovim riječima, u isto vrijeme na spisak su uvršteni ljudi koji nikad nisu živjeli u tom gradu ili su iz Srebrenice odselili prije izbijanja ratnih sukoba.

– Nije riječ samo o tome da mene i moje rodbine nema na privremenom biračkom spisku. Tu je riječ o kompletnim srpskim porodicama koje su u posljednja četiri mjeseca nestale sa spiskova CIK – naveo je Milovanović.

On je rekao da je SO Srebrenica 4. februara od CIK dobila zvaničnu informaciju da je na području opštine registrovano 12.900 birača. “Međutim, 4. juna iz CIK-a nam stiže podatak da u Srebrenici ima 10.528 birača. Gdje je nestalo 2.372 ljudi”, upitao je Milovanović.

I zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić tvrdi da se u ovoj opštini sprema “neviđena izborna krađa”.

– Dok se Srbi masovno brišu sa biračkog spiska Bošnjaci se isto tako masovno lažno prijavljuju za glasanje u Srebrenici. Ovde je nedavno otvoren kol-centar koji za glasanje registruje Bošnjake koji u Srebrenici ne žive već više od dvije decenije – rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, osobama koje od 70-ih ili 80-ih godina prošlog vijeka žive u SAD, Australiji i raznim evropskim zemljama opština bez ikakvih problema izdaje uvjerenja o državljanstvu, iako oni nemaju čak ni ličnu kartu izdatu u BiH.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić rekla je da joj nisu poznate pritužbe iz Srebrenice prema kojima je za četiri mjeseca došlo do drastičnog smenjanja broja registrovanih birača.

– Možda je riječ o tome da se na spisku iz juna nalaze samo redovni birači, a ne i oni koji glasaju u odsustvu – navela je Pirićeva.

MUP Republike Srpske pozvao je sve građane koji imaju saznanja o slučajevima registracije fiktivnih birača u Srebrenici da to prijave policiji.

– Policija će odmah provjeriti da li tu ima nezakonitih radnji – saopšteno je iz MUP-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA