Srbija uputila protestno pismo EU zbog Stepinca

589

Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsjedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsjedniku grupacije Evropske narodne partije Manfredu Veberu, a o ovome će obavijestiti i izvestioca za Republiku Srbiju Dejvida Makalistera i izvjestioce iz senke i druge poslanike EP, dodaje se u saopštenju.

Izložbu i skup o Stepincu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji sa Hrvatskim katoličkim univerzitetom, Kancelarijom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog.

U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i djelo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao “istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda”, a koga srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svjetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Podsjeća se da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog djelovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba.

Ukazuje se, takođe, da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC-a koja treba da ispita čitav slučaj.

Ukazuje se i da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj Komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.

U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose sa Vatikanom, već prije svega sa Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svjetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dvije zemlje, kao i u regionu, dodaje se u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA