Antiruski front u Evropi se raspada

535
Sankcije protiv Rusije nisu donijele nikakve rezultate zapadnim zemljama, antiruski front u Evropi se raspada, piše njemački list “Špigl”.

Isti izvor navodi da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izašao sa veoma vještim potezom, izjavivši da bi Moskva mogla da ukine recipročne mjere protiv EU, ako bi u mirnom rješenju situacije u Ukrajini bio primijećen progres, prenosi “Sputnjik”.

Riječi ruskog predsjednika mogu da oslabe uvjerenost EU u neophodnost sankcija, tim prije što ne dijele sve zapadne države antiruska raspoloženja.

Iako Poljska i zemlje Baltika izražavaju oštar stav prema Moskvi, Francuska, Njemačka i Italija se već odavno zalažu za postepeno ukidanje sankcija, navodi autor članka.

Pošto se nisu ostvarile nade Zapada u politički uticaj sankcija, evropski lideri su sve više skloni tome da je Moskvu lakše podstaći na ustupke uz pomoć malih nagrada, a ne kaznenim merama, naglašava se u tekstu.

“Naredno produženje sankcija EU može biti posljednje”, navodi “Špigl”.

Kritičari antiruskih mjera ocjenjuju da Moskva ne može sama da obezbijedi realizaciju Minskog sporazuma, jer su u proces uključene i ukrajinske vlasti. Јedan broj posmatrača u Briselu navodi da je Kijev zainteresovan da antiruske sankcije traju što duže, zaključuje se u tekstu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA