Smjene, sukobi i optužbe u bijeljinskoj Skupštini

655

Bijeljinski parlament smijenio je juče još četiri načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi, te na te pozicije imenovao nove ljude.

Tako je Slavišu Savića iz Odjeljenja za boračko-invalidusku zaštitu zamijenio Miroslav Bobić, a Tomicu Stojanovića, načelnika za stambeno-komunalne poslove Mirko Nikolić. Odjeljenje za društvene djelatnosti od danas će voditi Slobodan Marković umjesto Slavka Bašića, a Odjeljenje za privredu i poljoprivredu preuzeće Slaviša Cacanović.

Prema navodima Dragana Đurđevića, predsjednika Skupštine grada, smjene su pokušaj da se zaustavi kriminal za koji je prozvao SDS, gradonačelnika Miću Mićića i smijenjenog načelnika finansija Milorada Sofrenića.

Đurđević je kao primjer naveo, navodno nezakoni prijem jednog od radnika u Gradskoj upravi, koji je kako navodi, zaposlen pod pritiskom Miće Mićića, iako za navedeni posao nije ispunjavao uslove, dok je drugih sedam kandidata ispunjavalo.

– Javno pozivam upravne organe da ispitaju ovakve slučajeve u Gradskoj upravi Bijeljine, a ima ih mnogo. Što se tiče načelnika, svi smijenjeni su kršili zakon i naredbe o plaćanju, pa danas Gradska uprava ima neplaćenih obaveza iz 2013. godine, ali i neke poslove koji su isplaćeni unaprijed, rekao je Đurđević.

On je optužio Mićića da pokušava da oduzme ovlaštenja načelnicima te da istjeruje radnike iz kancelarija, dok smijenjeni zamjenik gradonačelnika Huso Zekanović i dalje dolazi na posao.

S druge strane, Mićić ističe da je smjena zamjenika gradonačelnika i načelnika finansija nezakonita.

– Ja sam siguran da zamjenika i po zakonu nisu mogli smijeniti, on je još tu, radi, isto tako i načelnik finansija. Ja očekujem epilog tog spora i u skladu s tim ću se i ponašati, istakao je Mićo Mićić.

Šef Kluba odbornika SDS-a, Jovan Gajić naglasio je da sve što se u Skupštini trenutno dešava ne ide u korist građana. S njim se složio i Slaviša Marković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Bijeljina.

– Bitno je da su oni u posljednjih mjesec dana sklonili sve ljude koji su drugog stava, više nema opozicije u komisijama, a to se nikad nije radilo tako, rekao je on.

Uprkos smjenama i sukobima, nova skupštinska većina uspjela je juče da usvoji odluku o povećanju socijalnih davanja porodicama djece s poteškoćama u razvoju sa 20% na 40% zakonske osnovice. Za to je rebalansom budžeta obezbijeđeno 100.000 KM.

srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA