Slovenački olimpijac zaražen Zikom u Brazilu

664
Jan Klobučar

Odbojkaški reprezentativac Slovenije Jan Klobučar zaražen je Zika virusom na pripremama u Brazilu pred početak Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Kako piše sajt Slovenske novice, uz potvrdu Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, Klobučar je po povratku u Sloveniju dobio visoku temperaturu i bolove u mišićima, dok ostali reprezentativci nisu takve imali simptome.

Nije precizirano kako se 23-godišnji odbojkaš zarazio, ali se vjeruje da je preko uboda komarca.

Ministarka zdravlja Slovenije je navela “da te informacije nisu potvrđene”, ali je Franc Štrle iz Univerzitetsko kliničkog centra rekao da je prvi slučaj zaraze virusom Zika u toj zemlji potvrđen.

Institut za javno zdravlje je istovremeno saopštio da infekcija ne predstavlja prijetnju po javno zdravlje Slovenije, prenijela je slovenačka agencija STA.

Zika virus, koji je uglavnom prisutan u zemljama Sjeverne i Južne Amerike, izaziva teške defekte kod novorođenčadi čije su majke zaražene virusom prije porođaja

Evropsko odjeljenje Svjetske zdravstvene organizacije svrstalo je Sloveniju u zemlje “umjerenog rizika” za širenje virusa ovog ljeta.

Zdravstveni zvaničnici strahuju od širenja virusa Zika zbog Olimpijskih igara u Riju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA