Slovaci, Česi, Poljaci: Izlazak iz EU? Ne, hvala

531

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju nije nimalo uzdrmala proevropsko raspoloženje Poljaka.

Prema anketi agencije TNS čak 81 odsto neće ni da čuje za takav referendum u svojoj zemlji, ni za eventualni “Polgzit”.

Poljaci bez obzira na “Bregizt”, za razliku od svoje konzervativne evroskeptične vlade stranke Pravo i Pravda, ostaju u grupi najvećih evroentuzijasta među Evropljanima.

Za to da Poljska ostane u Uniji i nakon “Bregzita”, izjasnio se 81 odsto građana u anketi koju danas objavljuje list “Gazeta viborča”.

Svega 16 odsto anketiranih izrazilo je želju da Poljska izađe iz EU, a šest odsto je neopredijeljeno.

Za razliku od Velike Britanije gdje su mladi glasali masovno za ostanak u EU, a u Bregzit su ih odvele starije generacije, u Poljskoj je među 16 odsto evroskpetika najviše najmlađih. Ipak, u toj starosnoj grupi, od 18 do 29 godina, 69 odsto je glasalo za ostanak u EU.

Poljski zvaničnici, na čelu s liderom vladajuće stranke, bivšim premijerom Jaroslavom Kačinjskim čija reč je presudna i za poljsku vladu i za šefa države, iako je Kačinjski sada samo poslanik, priznali su otvoreno nakon “Bregzita”, neki sa žaljenjem, da referendum o rastanku Poljske od EU nije na dnevnom redu jer građani masovno žele da budu u Uniji kakva god da je.

U anketi za “Gazetu viborču” građani su izrazili bojazni da će se “Bregzit” obiti o glavu prije svega EU i Poljskoj, a manje samoj Velikoj Britaniji.

Oko 54 odsto očekuje negativne posljedice po EU, 52 odsto po Poljsku, a svega 40 odsto misli da će Bregzit pogoditi prije svega Veliku Britaniju.

Iako u susjednoj Slovačkoj ekstremistička nacionalistička “Narodna stranka naša Slovačka” Marijana Kotlebe ove sedmice prikuplja potpise pod peticiju za referendum o istupanju iz Unije, i Slovaci većinom spadaju u evroentuzijaste koji ne razmišljaju o “Slegzitu”.

Njihov premijer Robert Fico otvoreno je sada kazao da samostalna Slovačka, bez EU, ne bi preživjela, posebno globalnu ekonomsku krizu.

I među evroskeptičnim Česima preovladava pragmatičan pristup – da treba da ostanu u EU, čak u njenom glavnom jezgru gdje se donose odluke, a “Čegzit” traže samo marginalne stranke.

Čak ni najveći evroskeptik među bivšim i sadašnjim šefovima država i vlada, bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus koji je Bregzit proslavio kao sjajnu priliku za reformu Evrope, odbija referendum i izlazak iz EU, već traži da se Unija reformiše tako da odgovara njegovim evroskeptičnim predstavama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA