Slijedi istraga okolnosti izložbe o Stepincu?

593

U kabinet predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca stigla je protestna nota ambasadora Srbije pri EU Duška Lopandića koja je upućena zbog organizovanja izložbe o kontroverznom nadbiskupu Alojziju Stepincu u zgradi Evropskog parlamenta.

Kako su u Šulcovom kabinetu rekli za Radio-televiziju Srbije, cijeli slučaj će biti istražen i onda će se odlučiti o eventualnoj reakciji.

Iz kabineta navode da su izložbu odobrile nadležne službe Evropskog parlamenta i da će biti ispitano da li je to učinjeno prema pravilima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestovalo je zbog izložbe o životu i radu Alojzija Stepinca, u organizaciji hrvatskog poslanika Marijane Petir i Zagrebačke nadbiskupije.

Lopandić je uputio protestna pisma predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsjedavajućem Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsjedniku grupacije Evropske narodne partije /EPP/ Manfredu Veberi, a obavijestiće i izvjestioca za Srbiju Dejvida Makalistera i izvjestioce iz sjenke i druge poslanike Evropskog parlamenta.

U pismima Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i djelo Stepinca, koji se predstavlja kao “istinski biser Katoličke crkve i hrvatskog naroda.

Stepinca, kako se ističe u pismima, srpski narod i Srpska pravoslavna crkva /SPC/ smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svjetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske, saopšteno je juče iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U pismu se podsjeća da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava na tri godine zbog svog djelovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetina hiljada Srba.

Takođe, ukazuje se da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Srbije vodili s njim, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC koja treba da ispita čitav slučaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA