Skupština RS: Poništiti odluku kojom se osporava Dan RS

733
Narodna skupština RS

Narodna skupština Republike Srpske uputila je danas Ustavnom sudu BiH zahjtev da poništi odluku kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda danas je utvrdio Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS, kojim je predsjedavao predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović, a rok za dostavljanje zahtjeva bio je 25. jun.

Od Ustavnog suda BiH se traži da prihvati zahtev za preispitivanje odluke, kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima RS, odnosno 9. januar kao Dan Republike Srpske, te da donese novu odluku, odnosno da stavi van snage odluku od 26. novembra 2015. godine.

U novembru prošle godine Ustavni sud je donio odluku prema kojoj je proslava Dana Republike Srpske 9. januara diskriminatorska po građane RS koji nisu srpske nacionalnosti, s obzirom da se tada proslavlja i krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan.

Postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, odnosno 9. januara kao Dana RS, pokrenuo je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Sve srpske političke stranke saopštile su da neće odustati od proslave Dana Republike Srpske 9. januara, ne isključujući ni referendum građana RS o tom pitanju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA