Škotski muzičar Džo Kojl posvetio pjesmu gradu na Vrbasu

625

Rokenrol muzičar iz Škotske Džo Kojl nastupiće sutra u Banjaluci, gdje će premijerno izvesti pjesme koje će se naći na njegovom novom albumu.

– Neke od pjesama koje ću svirati je numera ‘Indian man’, koja govori o životu američkih Indijanaca u rezervatima, tu je i pjesma ‘No reflection’, koju sam posvetio svom prijatelju koji je preminuo od bolesti demencije, a publika će moći da čuje i pjesmu koja se zove ‘Banjaluka’, koju sam posvetio upravo gradu na Vrbasu”, istakao je Džo Kojl.

Muzičar naglašava da pjesma “Banjaluka” govori o stanovnicima ovog grada, njihovom životu, kao i ljubavi koju on osjeća prema ovom gradu.

– Pjesma je na engleskom jeziku, ali postoje i dionice koje sam pjevao na srpskom jeziku. Stihovi kažu: ‘Moj život, moje srce, moja mala ljubavi.’ Želim da pjesmom pokažem koliko mi ovaj grad znači – dodao je Kojl.

Škotski muzičar ističe da je grad na Vrbasu prvi put posjetio 1996. godine i da se tada rodila ljubav koja traje i danas.

– Tih godina sam došao sa mirovnom misijom Velike Britanije i radio sam kao fotoreporter. Kako nisam bio vojno lice, već obični civil, imao sam priliku da se družim sa lokalnim stanovništvom. Stekao sam mnogo prijatelja i ljubav prema ovom gradu me navodi da mu se svaki put vratim – naglasio je Kojl.

Ovaj gitarista i pjevač ističe da je osnovna tema svih njegovih pjesama život.

– Gledao sam kako prijatelji odlaze zbog raznih pošasti kao što su alkohol, droga ili kockanje. Mnoge pjesme sam posvetio upravo njima. Ja se nikada nisam drogirao i volim za sebe da kažem da mene drži samo pozitivna energija i ona me gura da sviram i stvaram – dodao je Kojl.

Gitarista i pjevač je po dolasku u Banjaluku okupio bend sa lokalnim muzičarima, za koje je rekao da su jako talentovani te da su dali posebnu magičnu hemiju njegovom bendu.

Grupu sada čine basista Marko Kovačić, bubnjar Bojan Katalina i gitarista Boris Šarić. Kojl je dodao da će nakon posjete Banjaluci obići svoj rodni Glazgov, gdje će održati nekoliko koncerata i završiti svoj album, a kako ističe, čim završi rad na albumu, ponovo dolazi u Banjaluku, jer se ovdje najbolje osjeća. Kojl će nastupiti u banjalučkom “Shamrock pubu”.

Referendum u Velikoj Britaniji Kojl je govorio i o referendumu u Velikoj Britaniji i mišljenju koje vlada u Škotskoj povodom ove globalne teme.

– Škotskoj treba nezavisnost od svih. Nije mi jasna vlast koja vlada u mojoj zemlji. Uporno nastoje da napuste Veliku Britaniju, a ipak žele da ostanu u Evropskoj uniji. Svi Škoti će se složiti da mi samo hoćemo da budemo nezavisni. Ne vidim logiku u tome da prestanemo podnositi račune Londonu, da bismo kasnije iste te račune podnosili Briselu. Ne treba nam ni Brisel ni London. Naša borba da se odvojimo od Velike Britanije traje već 300 godina. Imali smo jedan referendum koji nije uspio. Iskreno se nadam da ćemo imati novi uskoro – zaključio je Kojl.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA