SIPA izuzima dokumentaciju Kompanije “Kaldera”

930

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ušli su u prostorije Kompanije “Kaldera”, vlasništvo biznismena Milenka Čičića, iz koje izuzimaju poslovnu dokumentaciju koja se odnosi na uvoz kafe u BiH.

Kako je potvrđeno u SIPA riječ je o nastavku predmeta “Panama” u kojem je više lica pravosnažno osuđeno zbog poreske utaje.
– SIPA postupa po naredbama Suda i Tužilaštva BiH i izuzima se određena dokumentacija od više pravnih lica širom BiH. Radi se o nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva “Panama” koji je, u proteklom periodu, realizovan zbog krivičnog djela poreska utaja – rekla je portparol SIPA Kristina Jozić, navodeći da za sada niko nije uhapšen.

Podsjetimo, u predmetu “Panama” Ivica i Damir Ćuk osuđeni su na po četiri godine zatvora zbog poreske utaje, a izrečena im je i novčana kazna od po 80.000 maraka. Istom presudom njihovoj firmi “Elipsa” d.o.o. iz Posušja izrečena je kazna od 100.000 KM, a oduzeta joj je i imovinska korist u iznosu od 755.000 KM.

Ivica Ćuk je oglašen krivim zato što je izbjegao plaćanje poreza tako što je davao lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa ovakvih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

U presudi se navodi da je Damir Ćuk svojim radnjama pomogao optuženom Ivici Ćuku na način da je preduzimao radnje u poslovanju pravne osobe „Elipsa“ d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje sa navodnim kupcima “San Commerce” d.o.o. Sarajevo, “Uspjeh prom” d.o.o. Sarajevo i “Sveti Makam boy” d.o.o. Čelinac, a pravna osoba „Elipsa“ d.o.o. Posušje protivpravno raspolagala imovinskom koristi astečenom tokom 2005. godine koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Ivica Ćuk uz pomoć optuženog Damira Ćuka.

O. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA