Siniša Macan na slobodi

1351

Sud BiH nije prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Siniši Macanu, bivšem direktoru Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podatka BiH.

Macanu su, umjesto pritvora, određene mjere zabrane, te je juče trebao da bude pošten na slobodu. On je uhapšen u utorak u svom stanu u Banjaluci, u okviru istrage o višemilionskim zloupotrebama i nezakontostima izbora kompanije za izradu ličnih dokumenata.

Siniša Macan je osumnjičen za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora preduzeća “Milbauer“ za učešće u izradi dokumenta.

U Sudu bih navode da izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, tj. Do drugačije odluke suda, dok će kontrola opravdanosti mjera zabrane biti vršena svaka dva mjeseca.

Kako proizilazi iz prijedloga Tužilaštva, Macan je osumnjičen da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, te pranje novca.

– Sud je ustanovio postojanje osnovane sumnje samo za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja, dok će eventualno postojanje osnovane sumnje da je počinjeno i krivično djelo pranje novca biti utvrđivano u daljem toku postupka, istakli su u Sudu.

Kako ističu u Tužilaštvu BiH, tužilac Mirza Hukeljić koji vodi ovaj predmet će o eventualnoj žalbi odlučiti kada dobije otpravak Suda.

Miljkan Pucar, Macanov advokat naglasio je da će se, nakon što dobije otpravak, žaliti na donesenu odluku, te napomenuo da su mu, između ostalog, oduzete isprave i da ne smije napuštati Banjaluku.

– Nema razloga da mu budu određene mjere zabrane, jer ne postoje osnovi sumnje, ni bilo kakvi razlozi za to, istaka je Pucar.

Macanu su izrečene mjera zabrane napuštanja mjesta boravka, zabrana putovanja i privemeno oduzimanje putnih isprava, zabrana izdavanja novih i zabrana korištenja lične karte za prelazak granice BiH, te obaveza povremenog javljanja državnom organu tri puta sedmično.

Podsjećamo, vrijednost ugovora kojim je omogućeno preduzeću “Milbauer“ da stekne nezakonitu imovinsku korist je oko 104 miliona KM.

Vezane vijesti:

Uhapšen Siniša Macan, bivši direktor IDDEEA

srpskacafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA