Sindikat traži ostavku Upravnog odbora BHRT-a

572

Skupština Sindikalne organizacije BHRT-a zaključila je da niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju programa BHRT-a, osim Parlamentarne skupštine BiH, koja je osnivač i zatražila ostavke od Upravnog odbora (UO) ove medijske kuće.

Zaključak Skupštine je, takođe, da sudskim putem treba riješiti potraživanja od Federalne televizije i Radio-televizije Republike Srpske i upitala zašto se čekalo da dođe do ovih iznosa i bude ugrožen rad, poslovanje i postojanje ove medijske kuće.

Sindikalna organizacija BHRT-a saopštila je da je na vanrednoj sjednici Skupštine zatraženo da UO BHRT-a podnese ostavku zbog odstupanja od svojih ingerencija predviđenih zakonom i jer svojim najavama i aktivnostima ugrožava pravo na rad zaposlenih u BHRT-u.

Ističe se da je činjenica da UO BHRT-a nije na vrijeme reagovao kako riješiti način naplate RTV takse. U zaključcima se navodi i da Parlamentarna skupština, u okviru svojih nadležnosti i odgovornosti, jedino može obezbijediti nesmetano funkcionisanje i finansijsku održivost Javnog RTV servisa.

Zatraženo je da Kancelarija za reviziju BiH ispita poslovanje BHRT-a, ali i da entitetske kancelarije za reviziju ispitaju poslovanje javnih emitera u entitetima. Upravni odbor BHRT-a najavio je da će ovaj mediji od 30. juna privremeno prekinuti produkciju i emitovanje programa zbog duga entitetskih emitera od 25 miliona KM, od čega od Radio-televizije Federacije BiH potražuju 16,5 miliona i od Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA