“Seksologija” u školskim klupama?

887

Zbog izrazito loše demografske slike Republike Srpske koja prijeti najgorim mogućim scenarijem, nadležne institucije odlučne su da što prije pojačaju mjere populacione politike. Jedna od njih je i uvođenje predmeta “seksologija” u osnovne škole, od petog razreda i u sve srednjoškolske ustanove! Ovo je iniciralo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

Na nedavno održanom sastanku Savjeta za demografsku sliku RS, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović naglasila je značaj što ranije edukacije o reproduktivnom zdravlju stanovništa i da je to jedna od vodećih ideja kad je u pitanju pojačanje mjera populacione politike.

rs-2seksologija-SPAJANJE_620x0

– Jedna od ideja je da se od sledeće školske godine u osnovne škole od petog razreda i u sve srednje škole kao čas razrednog starješine uvedu predavanja o reproduktivnom zdravlju. Predmet “seksologija” obuhvatio bi različite teme o odnosu mladih ljudi prema seksu i reprodukciji uopšte, ali i teme koje se tiču polno prenosivih bolesti, posljedica kasne edukacije i sličnoj, a predavanja bi, osim razrednih starješina i nastavnika, držali i različiti stručnjaci iz ove oblasti – rekla je Davidovićeva.

S druge strane, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović smatra da je to izrazito kompleksan proces i da je uvođenje prilagođenog sadržaja u već postojeće, srodne predmete, kao što je biologija, za sada dovoljan nivo edukacije za mlade.

– Uvođenje novog predmeta na već postojeće bilo bi veliko opterećenje za učenike. Takođe, kršio bi se zakon o osnovnoj školi, na osnovu kojeg se zna tačan broj predmeta za određeni školski program osnovnih i srednjih škola. Na ranijim sastancima nadležnih ministarstava i našeg zavoda ustanovili smo da je trenutno najbolje rešenje uvođenje prilagođenog materijala u već postojeće predmete, odnosno časove biologije i odjeljenske zajednice, a u kojoj mjeri se to sprovodi, zavisi i od stručnih saradnika unutar samih škola. Smatram da je to za sada dovoljno, što ne znači da u nekom budućem periodu nećemo razmatrati i mogućnost uvođenja posebnog predmeta o reproduktivnom zdravlju u škole. Naravno, to će onda podrazumijevati da se smanji broj časova iz nekog od postojećih predmeta, kako bi seksologija našla svoje “fiksno” mjesto u školskom sistemu – rekao je za “Novosti” Predrag Damjanović.

Nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi “Zmaj Jova Jovanović” u Banjaluci, ali i razredni starješina jednom šestom razredu, Verica Gligović, smatra da je poželjno pojačati edukaciju o reproduktivnom zdravlju u nižim razredima, jer se starosna granica ulaska adolescenata u polne odnose svake godine snižava.

– Mi svakako na časovima odjeljenske zajednice i sada pričamo o pubertetu, o muško-ženskim odnosima, a u starijim razredima se na časovima biologije obrađuje reproduktivno zdravlje. Uvođenjem novog predmeta, ili korekcijom postojećih sadržaja, važno je da u saradnji s roditeljima djecu ispravno informišemo i svi zajedno doprinesemo tome da se smanji broj neželjenih trudnoća, abortusa i oboljelih od polno prenosivih bolesti. Korekcija časova odeljenske zajednice i dodatna edukacija odjeljenskih starešina svakako bi bili korak naprijed u rješavanju ovog problema – rekla je Gligovićeva.

Ona ističe i sve masovnije korišćenje interneta kod osnovaca i dostupnost informacija, usljed čega je vrlo teško uticati na koji način će selektovati to što vide, odnosno, pročitaju tamo.

– Govor o uvođenju seksualnog vaspitanja kao predmeta prije nekoliko godina odnosio se isključivo na srednje škole. Danas kada su “Gugl”, a i sve društvene mreže ušli čak i u niže razrede osnovnih škola, kad je djeci dostupno sve što je onlajn, na nama, prosvjetnim radnicima, odjeljenskim starješinama, učiteljima, a i roditeljima je da djecu na pravi način informišemo, pomognemo im da razluče koje informacije su im korisne, a koje ne. Za razliku od srednjoškolaca, osnovci još nama vjeruju više nego “Guglu” – rekla je ona.

N. Š. R.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA