Savo Rupić prvi dobitnik nagrade “Luka Ćelović” (VIDEO)

1604

Postdiplomac slikarstva Savo Rupić, prvi je dobitnik novoustanovljene nagrade “Luka Ćelović”, koja mu je sinoć dodijeljana kao najboljem studentu master ciklusa na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Narada je dodijeljena u galeriji Kulturnog centra, na otvaranju izložbe radova šest postiplomaca trebinjske Akademije likovnih umjetnosti, a riječ je o priznanju koje grad Trebinje i Kulturni centar, u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnisti od ove godine dodjeljuje najboljim studentima master ciklusa na ovom fakultetu.

Nagrada “Luka Ćelović” nazvana je po Trebinjcu koji je svu svoju imovinu zavještao beogradskom Univerzitetu, a Rupiću je dodijeljena “za kreativni i istraživački proces i domete u mediju slike“. Ova nagrada, ističe Rupić, mnogo mu znači jer je dobio u izuzetno jakoj konkurenciji, a predstavlja važno priznanje za njegov rad.

– Nisam čovjek koji je na nagrade, ali eto, došlo je vrijeme da i neke od mojih kolega prepoznaju moj rad. Posebno me raduje što sam ovo prizanje dobio u izuzetno jakoj konkurenciji, tako da ne bi bilo iznenađenje da je nagradu dobio bilo ko od mojih kolega – kaže Rupić.

Rupićevi nagrađeni radovi samo su, ističe on, nastavak onoga što radi već godinama. Iako slika već duže od dvije decenije u svojoj umjetnosti uvijek ostavlja mjesta za nešto istraživačko i nešto novo. Rupić kaže da kroz slikarstvo nastoji da sačuva radost i najljepša osjećanja, a raduje ga, kaže, kada njegova umjetnost nekoga učini srećnim.

– Bilo bi mi drago da i oni ljudi, koji se uopšte ne bave slikarstvom u mojim slikama nešto prepoznaju i vide. Bilo bi mi drago da im one uljepšaju dan i probude neka lijepa osjećanja – poručuje Rupić.

Pored Rupića, u okviru izložbe predstavljeni su i radovi još pet postdiplomaca Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju. Prema riječima dekana Marka Musovića, ovo je prva izložba studenata drugog ciklusa studija, čiji je cilj da se skrene pažnja na rad studenata i trebinjske Akademije. Iako su svi postidiplomci podjednako dobri i talentovani, Savo Rupić, kako ističe Musović, posebno se istakao.

– On se izdvojio unutrašnjim kvalitetima, energijom, istraživačkim doprinosom, ali nije bilo drastične razlike, ni kada su ostali studenti u pitanju. Svi su oni ostvarili vrhunski rezultat. Na ovaj način mi smo htjeli da skrenemo pažnju na rad Sava Rupića, čovjeka koji je na master studiju i čovjeka koji radi kao viši asistent na Akademiji i objašnjava Musović.

Prije izložbe u Kulturnom centru, na Akademiji likovnih umjentosti otvorena je i izložba radova, te dodijeljene nagrade studentima četvrte godine prvog ciklusa studija. Ove nagrade Akademija likovnih umjetnosti dodijelila je po katedrama i to za sliku, grafiku i grafički dizajn.

Neda Petković/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA