Poskupljuje gorivo u BiH?

843

Savez za promjene pristao je na poskupljenje goriva. Nakon višemjesečne blokade, Savjet ministara usvojio je izmjene zakona o akcizama na naftu i naftne derivate i uputio ga u dalju proceduru.

Tako će nameti na gorivo, ako dobiju zeleno svjetlo i u parlamentu, biti povećani za dodatnih 15 feninga po litru. Najveći protivnik akciza zamjenik predsjedavajućeg Savjeta Mirko Šarović, tvrdio je da entitetske Vlade time krpe rupe u budžetu, a svoju podršku uslovljavao je usvajanjem zakona o plavom dizelu koji je obećao poljopirvrednim proizvođačima. Ipak je i bez toga odlučio da popusti jer je novac kaže potreban za izgradnju putne infrastrukture.

– Da jesam podržao sam. Nismo promjenili svoje mišljenje u tom smislu da sad mi aplaudiramo čitavom ovom procesu ali smo razumjeli potrebu. Ova sredstva nisu za budžete ona su namjenska i isključivo će se koristiti za autoputeve u Federaciji i RS i za magistrlne puteve – rekao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Namjenska sredstva za krpljenje magistralnih puteva ipak se koriste i za krpljenje budžetskih rupa. Za razliku od novca za autoputeve, pare od puteva ne skupljaju se na posebnom računu. Javnom preduzeću Putevi Srpske Vlada doznači četiri odsto onoga što ostane od indirrektnih poreza kada vrati spoljni dug. Da li zbog vraćanja ino dugova ili nekog drugog razloga na povećanju akciza insistira MMF koji narednih dana treba Bosni i Hercegovini da odobri kredit od milijardu maraka. Zato odluku SDS-a da odblokira ispunjavanje ključnih uslova pozdravljaju i u Vladi Republike Srpske.

– Pozitivno je da dođe do deblokade aktivnosti i napora koji su činjeni da uđemo u jedan normalan aranžman sa MMF-om. S obzirom da je RS ispunila sve svoje uslove, smatram da bi Savjet ministara mogao da drži otvorenim neka pitanja samo bi nanosio štetu entitetima, za nas to ne bi bilo iznenađenje – kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Osim kredita od MMF-a, Mirko Šarović kaže da će usvajanjem zakona o akcizama Bosni i Hercogovini biti odblokirani i krediti EBRD-a. Da li će i kad biti usvojen zakon o plavom dizelu poljopirvrednicima danas nije mogao da obeća. Kaže da će se i dalje za to zalagati, ali da se to protivi uslovima MMF-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA