Dodik: Sastanci sa Putinom i Đinpingom – dodatna afirmacija dobre saradnje

1066

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da sastanci sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsjednikom Kine Si Đinpingom u razmaku od samo par dana za njega predstavljaju privilegiju, te da je to mogućnost da dodatno afirmiše dobru saradnju sa Kinom i Rusijom.

Dodik je naglasio da Kina, kao i Rusija, predstavljaju značajnog ekonomskog partnera za Srpsku.

“Mi želimo da radimo sa njima na nekoliko važnih projekata – termoelektrana u Gacku, autoput kojim želimo da povežemo Bijeljinu i Banjaluku i tako omogućimo najbržu vezu, izgradimo najbolje potencijale i povežemo se još bolje sa Srbijom. Novi režimi putovanja preko Hrvatske, kao članicom EU, mogu da budu restriktivni za naše ljude”, rekao je predsjednik Republike Srpske za “Sputnjik”.

Dodik je podsjetio da je jedna kineska kompanija izgradila termoelektranu u Stanarima u Srpskoj koja je jedini objekat te vrste podignut poslije 40 godina na području bivše Jugoslavije, čime se, kako je naglasio, svakako ponose građani Republike Srpske, ali i Kinezi.

On je naveo da je današnji susret svakako prilika da se zahvali Kini što vodi principijelnu politiku koja je Republici Srpskoj pomogla slično kao i Rusija.

“Kineski zvaničnici, ali i narod oduvijek samo žele da se poštuju prava drugih i oni se nisu, kao druge države sa Zapada, politički upleli u unutrašnja pitanja pojedinih država. Oni ne žele da kreiraju unutrašnje odnose zemalja, po pravilu komplikujući sve to, samo da bi imali razloga da se zadrže decenijama, pa čak i vijekovima na tim područjima”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske, koji je prisustvovao 20. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, rekao je da moćna organizacija ovog skupa pokazuje mnogo stvari, a prije svega da je Rusija potpuno rehabilitovana od sankcija, svjesna je svih gubitaka koje su imali, ali oko toga nema nikakve patetike.

“Mislim da je stvarni gubitnik u Rusiji onaj ko im i uvodi te sankcije, a to je sama Evropa. Rusija je i sada okupila veliki broj političkih, ekonomskih, privrednih, finansijskih i medijskih stručnjaka koji su pratili taj skup i mogli su da vide, po onome što je i sam Putin govorio, da Rusija ima savršeno jasnu politiku i da se u novim okolnostima u kojima djeluje i radi prilagodila tom putu”, istakao je predsjednik Dodik.

Ono što se moglo čuti na tom forumu, kaže Dodik, jeste da će vrlo brzo Kina, Indija i Pakistan postati članice Evroazijske grupe, a nešto kasnije i Iran, što govori da će se u toj asocijaciji okupiti blizu četiri milijarde ljudi i da će to biti jedna od najsnažnijih asocijacija na svijetu.

“Svakako, u tom pogledu treba poštovati napore Rusije koji su usmjereni ka tome da očuva svoj, ne samo ekonomski, teritorijalni i bezbjednosni aspekt, nego i da ojača svoju ulogu velike sile”, istakao je Dodik.

Na pitanje gdje je tu Republika Srpska i da li je imao sastanke na marginama foruma, Dodik je rekao da već nekoliko puta bio na tom skupu, da je imao više susreta i da je potpisao zvanični novi ugovor sa Sankt Peterburgom kao gubernijom.

“To je dio prošlogodišnjeg dogovora, kako bismo ojačali privredne, turističke i svake druge međusobne potencijale. Razgovarali smo i sa našim sada već tradicionalnim partnerima iz oblasti nafte industrije u Vlasincima. Republika Srpska je tamo prepoznata kroz naše višegodišnje učešće na tom forumu. Sreli smo se na marginama sastanka sa mnogima, a impresivno je bilo ponovo slušati Vladimira Putina i njegove projekcije budućih ekonomskih kretanja”, naglasio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da Republika Srpska ima svoje predstavništvo u Moskvi, ali da je sam gubernator Sankt Peterburga ponudio prostor da Srpska otvori Predstavništvo i kod njih, što će do kraja godine sigurno biti i učinjeno.

“Planiramo da do kraja godine sigurno odemo sa jednom velikom privrednom delegacijom i ohrabrimo naše ljude koji još imaju jedan nedovoljno hrabar pristup kako bi se uputili na nepoznato tržište”, naveo da je Dodik.

Na pitanje gdje vidi Republiku Srpsku, u EU ili u Evroazijskoj uniji, Dodik je naglasio da Srpska neće propustiti dobru saradnju sa Rusijom, jer je to važno partnerstvo za Srpsku.

“Rusija je uvek pokazivala značajnu brigu za afirmaciju međunarodnih sporazuma koji se zove Dejtonski i nikada nije dozvolila da se ti principi urušavaju. To je za nas veoma važno. Za razliku od Evrope koja je masovno kršila međunarodni sporazum, pa i sada, znajući da je oskrnavljena procedura i da su podaci u vezi sa popisom u BiH netačni. Evropa je ponovo stala iza spekulacija u BiH i u tom pogledu odbijanje jedne dobre prakse u kojoj je neko za nas projektovao nešto kao dobro, a mi samo treba da mašemo glavom i govorimo – to”, konstatovao je predsjednik Srpske.

On je rekao da Srpska ne može da izbjegne taj dio teritorijalnog pripadanja Evropi, dodavši da mnoge evropske vrijednosti imaju nekog smisla, ali da sama Evropa nije ono što je bila, i u tom pogledu vidljiv je strah zbog “bregzita” koji se održava.

“Ono što mi sada znamo o Evropi je potpuno nepoznato i kako će ona izgledati za jedno izvijesno vrijeme. Mi to moramo pažljivo da pratimo i onda ćemo odlučivati kako ćemo se prema tome odnositi. Ni po koju cijenu ne treba da izgubimo sigurnog partnera kakva je Rusija”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji nakon višednevne posjete Sankt Peterburgu, danas u Beogradu razgovara sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA