Sastanak evropskih lidera danas u Briselu

446

Lideri EU danas će se sastati u Briselu kako bi pokušali da donesu odluku o daljem radu nakon pobjede “Breksita” na jučerašnjem referendumu u Britaniji.

Evropski komesar Žan-Klod Junker sastaće se sa liderima Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta, te sa holandskim premijerom Markom Ruteom, čija je zemlja na čelu evropskog predsjedništva.

Oni će pokušati da usaglase evropski stav prema referendumu u Britaniji jer je to prvi put da neka članica izađe od osnivanja bloka.

Poslanik najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Partije evropskih naroda Manfred Veber istakao je da Britanija ne bi trebalo da očekuje olakšice tokom pregovora o izlasku iz EU.

– Neće biti posebnog tretmana za Britaniju. Britanci su izrazili želju da izađu iz EU. To znači izlazak. Vrijeme probirljivosti je gotovo, naglasio je Veber.

On je istakao da bi pregovori o izlasku Britanije “trebalo da budu zaključeni u roku od dvije godine”.

Analitičari smatraju da je cilj insistiranja na “teškom izlasku” obeshrabrenje za druge zemlje koje bi željele da izađu iz evropskog bloka kako bi mogle da spolja pregovaraju o “ugodnom partnerstvu”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA