Šarović: Nisam odgovoran za gubitke

345

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović odbacio je optužbe da je odgovoran za gubitke koje trpi banjalučki aerodrom zbog preusmjeravanja izvoza mesa u Tursku na tuzlanski aerodrom.

– Kategorički to odbijam. To pitanje se ni na koji način ne odnosi ni na jednu instituciju u BiH, pa ni na Savjet ministara BiH – tvrdi Šarović.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uključeni su u proces dobijanja posla, odnosno izvoza rashlađenog i smrznutog mesa u Tursku na osnovu odluke Vlade Turske u kvoti za 2016. godine od 5.800 tona.

– Naša je obaveza da zajedno sa turskim vlastima i nadležnim institucijama kontrolišemo i nadziremo ovaj važan posao, uključujući i institucije iz entiteta i kantona u BiH, u prvom redu veterinarske i inspekcijske organe i službe. Sve ostalo je komercijalni posao onog ko je pobijedio na tenderu i onih koji sklapaju ugovore sa jednom od turskih kargo avio-kompanija – rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

On kaže da o tome ne odlučuje nijedna institucija u BiH, nego turska strana koja odlučuje kada će i s kim ugovoriti posao za transport navedene količine rashlađenog i smrznutog mesa i njena je obaveza da o tome obavijesti BiH.

Šarović je dodao da nadležne institucije BiH moraju da budu obaviještene o mjestu i vremenu izvoza mesa u Tursku, a posebno Kancelarija za veterinarstvo BiH koja sprovodi inspekcijski nadzor, bez čega nema dozvole za izvoz ni sa jednog međunarodnog aerodroma u BiH.

On je naveo da status međunarodnog aerodroma u BiH određuje Komisija za integrisano upravljanje granicom u BiH i taj status u BiH imaju aerodromi u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Šarović je ranije uvjeravao da, kada je riječ o transportu mesa sa banjalučkog aerodroma, neće biti nikakvih problema. On je sredinom prošle godine tvrdio da će “ovaj posao dići na noge stotine proizvođača u Bijeljini, Gradišci, Banjaluci, kao i konstantan rad aerodroma u Sarajevu i Banjaluci”.

– Aerodrom Banjaluka opstaje zbog toga što smo obezbijedili da svaki dan ima najmanje dva leta za Tursku – ranije je rekao Šarović i najavljivao da će voditi računa da banjalučki Aerodrom i dalje ima posla u vezi sa izvozom svježeg mesa u Tursku, bez obzira na dozvolu za kargo saobraćaj sa tuzlanskog Aerodroma.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miroslav Milovanović izjavio je danas Srni da je “svima osim, izgleda, ministru spoljne trgovine i ekonomskih poslova u Savjetu ministara BiH Mirku Šaroviću, bilo jasno da će doći do gubitaka koje trpi banjalučki aerodrom zbog preusmjeravanja izvoza mesa u Tursku na tuzlanski aerodrom”.

Milovanović je istakao da je ovo, definitivno, još jedan primjer njihove nebrige za Republiku Srpsku, ali i potvrda da su Vlada i Narodna skupština Republike Srpske bili u potpunosti u pravu kada su još prošle godine ukazivali na moguće posljedice uključivanja dodatnih aerodroma u FBiH u ovaj aranžman.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA