Šariću ukinuta presuda za šverc kokaina

882

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu proces protiv Darka Šarića vraćen prvostepenom organu. Presuda ukinuta i za ostalih 18 optuženih koji se terete za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi.

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom je u julu prošle godine Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima i vratio postupak na novo suđenje. Međutim, on neće biti pušten iz pritvora, jer se protiv njega trenutno vodi postupak zbog pranja para.

Presuda je ukinuta i u odnosu na preostalih 18 optuženih za pripadnost grupi, kojima su bile izrečene kazne od 20 godina do 11 godina zatvora. Istom odlukom potvrđen je dio presude kojom su troje optuženih, Boban Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić oslobođeni.

Prema saopštenju Posebnog odeljenja Apelacionog suda, presuda koje je donijelo vijeće kojim je predsedavao sudija Siniša Petrović, a koja nije donijeta jednoglasno, ukinuta je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Po svemu sudeći prvostepeni sud za svoje činjenično pravne zaključke nije dao dovoljno jasne i argumentovane razloge koje bi prihvatio drugostepeni sud.

– Za mene, kao branioca, ova odluka je očekivana, i to zbog mnogobrojnih povreda koje su učinjene tokom prvostepenog postupka – izjavio je, za “Novosti”, Radoslav Baćović, Šarićev branilac. – Očekujem da će poslije ponovljenog suđenja moj klijent biti oslobođen jer protiv njega nema niti jednog dokaza.

Pored Šarića kazna od 20 godina zatvora izrečena je i Goranu Sokoviću koji je u bjekstvu, dok je dve godine manje “zaradio” Željko Vujanović. Oni su, kako se tvrdilo tokom postupka koji je poništen, sa Šarićem, ali i sada pokojnim Draganom Dudićem Fricom organizovali grupu. Na po 15 godina zatvora osuđeni su Marko Pandrc, Nenad Novaković i Boško Nedić. Kazna od 13,5 godina izrečena je i Nikoli Dimitrijeviću, kao i Darku Tošiću koji je prošle godine uhapšen u Holandiji i čije izručenje se očekuje, dok je Petar Obradović osuđen na godinu dana manje.

Na po 12 godina osuđeni su Miloš Cajić i Milan Milovac, a šest mjeseci manje izrečeno je odbeglom Rodoljubu Raduloviću, zvanom Miša Banana. Borislav Tunjić, Boban Stojiljković, Živko Sibinski, Marko Dabović, Marko Račić, Vladimir Račić i Nebojša Sretenović osuđeni su na po 11 godina zatvora. Zatvorska kazna izrečena je i trojici svjedoka saradnika. Tako je Draško Vuković osuđen na osam mesjeci, Radan Adamović na deset mjeseci, a Nebojša Joksović na pet mjeseci.

– Presuda je zasnovana na utvrđenim dokazima vezanim za kupovinu i smještaj kokaina u državama Južne Amerike, kao i na osnovu načina transporta prekookeanskim brodovima – kazao je prilikom izricanja prvostepene presude sudija Petrović. – Među tim dokazima su iskazi svedoka saradnika, kao i presretnuti telefonski razgovori, SMS poruke, kao i drugi vidovi komunikacije između pripadnika grupe.

Prema njegovim rečima, Šarić, Soković, Vujanović i Dudić organizovali su tokom 2006. godine kriminalnu grupu i stvorili plan za nabavku kokaina u zemljama Južne Amerike.

– Darko Šarić je preko Sokovića i Vujanovića prenosio naredbe – naglasio je sudija Petrović. – Nikola Dimitrijević je bio nadređeni ostalim pripadnicima, on je organizovao nabavku droge, smještaj, a preuzimao je i novac. Količine do 200 kilograma kokaina kupovao je od osoba čiji su nadimci Kum i Ministar, dok je veće količine nabavljao od izvesnog Bratka, i to po cijeni od 5.300 do 5.700 evra po kilogramu.

Prema njegovim riječima, najvažniji dokazi protiv Rodoljuba Radulovića su presretnuti razgovori sa sinom Đorđem Radulovićem, kao i kapetanom broda kojim je švercovan kokain.

PROCES TRAJAO PET GODINA

PRVOSTEPENA presuda, kako je svojevremeno istakao sudija Petrović, donijeta je posle skoro pet godina otkako je započelo suđenje, tokom kojeg je održano više od 130 glavnih pretresa. Tužilaštvo je posle podizanja prve optužnice u aprilu 2010. pa do 26. oktobra 2012. podiglo još pet optužnica, koje su grupu teretile za trgovinu više od pet tona kokaina. Na listi optuženih našlo se ukupno 37 osoba. Od toga njih troje su postali svedoci saradnici, dok je devetoro osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA