Šarapova suspendovana na dvije godine

582

Marija Šarapova suspendovana je na dvije godine zbog korištenja nedozvoljenog lijeka meldonijuma, saopštila je Međunarodna teniska fedracija (ITF).

Meldonijum prozivodi kompanija u Letoniji, a upotrebljava se još i u Litvaniji i Rusiji, dok korištenje u SAD nije dozovljeno. Ovaj lijek koristi se kod ishemijske bolesti srca odnosno kod angine pektoris, omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove. Kozumenti imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.
Ruskinja, nekada prva igračica svijeta i i osvajačica sva četiri Gren slema, saopštila je početkom februara da je tokom Australijan Opena bila pozitivna na doping testu.

Njena kazna počela je da teče 26. januara, a s obzirom da ima 29 godina nije nemoguće i da se na ovaj, neslavan način oprosti od profesionalnog bavljenja tenisom.

Marija je tada istakla da sporni meldonijum, lijek koji je zabranjen u većini zemalja, a pomaže u problemima sa srcem, uzima punih deset godina, kao i da je njega greška što nije provjerila da je spomenuti lijek zabranjen od početka nove sezone.

Iako je Svjetska antidoping agencija (WADA) nedugo zatim saopštila da njeni naučnici nisu sigurni koliko lijek ostaje u organizmu, shodno tome naloživši nova testiranja sportista koji su testirani pozitivno prije prvog dana marta, Šarapova je na istoj konferenciji za štampu dodala da ga i dalje koristi.

Maša je u bogatoj karijeri osovjila 35 titula u singlu, od čega pet Gren slem trofeja. Dva puta je osvajala Rolan Garos, a po jednom Vimbldon, Australijan Open i US Openu.

U periodu od 2003. do 2015. svake godine osvajala je najmanje jedan turnir, dok je u karijeri odigrala 733 meča i pobijedila u 80 odsto duela, zaradivši 36 miliona dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA