Ruskim atletičarima zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama

540

Ruski atletičari neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru pod zastavom svoje zemlje, slijedi iz odluke Saveta Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) koji nije obnovio članstvo Ruske atletske federacije.

– IAFF nije odustao od udaljavanja ruskih atletičara uoči Rija 2016. jer nisu poštovani kriterijumi obnavljanja članstva – saopštio je na svojoj stranici na Tviteru novinar „Gardijana“ Oven Gibson.

Zasjedanje Saveta IAAF-a održano je u Beču. Rusiju je na njemu predstavljao Mihail Butov.

Komisija Svetske antidoping agencije u novembru 2015. godine optužila je Rusiju za narušavanje antidoping pravila i preporučila Međunarodnoj asocijaciji atletskih federacija da udalji ruske atletičare s takmičenja koja se održavaju pod njenim okriljem, uključujući Olimpijske igre.

Kao uslov za obnavljanje članstva Ruske atletske federacije naveden je niz kriterijuma.

Privremeni koordinacioni komitet Olimpijskog komiteta Rusije za pitanje djelatnosti federacije predvodi Genadij Alešin.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, ruski sportski funkcioneri preduzeli su niz koraka u susret zahtjevima međunarodnih organa. Specijalno obrazovana radna grupa pratila je tok rada Ruske atletske federacije.

Dva dana prije donošenja odluke Svetska antidoping agencija objavila je novi izvještaj, u kojem je saopštila da nije uspjela da obavi niz doping testova ruskih atletičara jer stručnjaci nisu pušteni u zatvorene vojne gradove u kojima su živeli sportisti. U izvještaju je naveden i niz drugih nepravilnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA