Ruski političar huliganima: Bravo momci, samo nastavite!

553

Ruski političar i član izvršnog savjeta FS Rusije Igor Lebedev, stao je u odbranu huligana iz najprostranije zemlje svijeta i poručio im: “Samo tako nastavite?!”

Portal “Life” prenio je intervju u kojem je Lebedev, inače sin još kontroverznijeg ruskog političara Vladimira Žirinovskog, odgovornost prebacio na policiju i ocijenio da su Englezi sami provocirali.

Vrlo slične, samo još preciznije izjave, osvanule su i na Tviter profilu za koji se u Rusiji vjeruje da je autentičan. “Ne vidim ništa loše u tome što su se naši navijači tukli. Naprotiv, bravo momci, samo tako nastavite!”, napisao je Lebedev, član nacionalističke Liberalno demokratske partije i zamjenik predsjednika u ruske Dume.

– Ne razumijem zašto ih naši političari i zvaničnici kritikuju. Trebalo bi da ih branimo i da situaciju riješimo kada se vrate u zemlju. Ono što se desilo u Marseju i drugim francuskim gradovima nije krivica navijača, već nesposobnost policije da na pravi način organizuju ovakvu vrstu manifestacije – dodao je Lebedev.

On je potom objasnio svoj stav. “U devet od deset slučajeva fudbalski navijači na utakmice idu da se pobiju. To je normalno. Momci su branili čast zemlje i nisu dozvolili Englezima da oskrnave čast majke Rusije…

Trebalo bi da budemo objektivni. da nije bilo provokacije engleskih navijača, teško da bi se naši navijači potukli na tribinama”. Uefa je ipak pokrenula disciplinski postupak samo protiv Rusije mada je i Englezima zaprijetila da će ih izbaciti sa turnira u slučaju novih incidentata.

Podsjetimo, ruski ministar sporta Vitali Mutko kritikovao je ruske huligane zbog ponašanja u Francuskoj, iako je isprva ocujenio da su medijski izvještaji pretjerani.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA