Roditelji u Srebrenici: Tužićemo sve nadležne!

816

Učenici bošnjačke nacionalnosti, koji pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici danas neće pohađati časove u toj obrazovnoj ustanovi. Razlog za to je što će djeci na kraju školske godine će u đačke knjižice biti upisan “jezik bošnjačkog naroda“ umjesto bosanski jezik.

Na sjednici nastavničkog vijeća u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica učiteljima i nastavnicima je saopšteno da u đačke knjižice upišu “jezik bošnjačkog naroda“ jer tako nalaže Ustav Republike Srpske. Prema podacima kojima raspolaže Prva osnovna škola u Srebrenici, 60 posto djece bošnjačke nacionalnosti pohađa tu javnu ustanovu. Roditelji smatraju da su ovom odlukom njihova djeca diskriminisana u ovoj opštini.

– Jedinstven stav roditelja je da djeca neće ići u školu sve dok se ne riješi pitanje bosanskog jezika. Podići ćemo tužbu protiv svih nadležnih, i ministarstva i direktora, a ako bude trebalo, pokrenut ćemo inicijativu za dvije škole – stav je Munira Habibovića, čije dijete jutros nije otišlo na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Roditelji smatraju da će djeca izgubiti nacionalni identitet ukoliko se bude insistiralo da se u knjižicama nađe naziv “jezik bošnjačkog naroda”.

Načelnik opštine Srebrenica kaže da je ovo nasilan pokušaj da se izbriše nacionalni identitet jednog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj.

Presuda Ustavnog suda BiH

– Osjećam se jedinom dijelom i kao načelnik i kao roditelj izvaran, jer smo na početku ove školske godine imali dobar koncenzus sa ministarstvom i upravom škole da će se do kraja godine problem jezika riješiti. Čekalo se do kraja školske godine da se izmijeni naziv predmeta pozivajući se na presudu Ustavnog suda BiH, koja je parcijalno uzeta i to samo dio koji ne osporava Ustav Republike Srpske – izjavio je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

Direktor Prve osnovne škole Dragi Jovanović kaže da nema podatke koliko djece i iz kog razloga nisu došli na nastavu.

– Nisam dobio nikakav zvanični dopis niti su mi se roditelji obratili po pitanju izmjena naziva jezika u dnevniku i svjedočanstvima. Sve što znam o navodnom bojkotu nastave, saznao sam iz medija. Ovo nije moje lična odluka, nego odluka Ministarstva koju sam ja dužan poštovati – izjavio je Dragi Jovanović, direktor JU Prva osnovna škola Srebrenica.

Roditelji su najavili krivične prijave, za sve odgovorne za krivotvorenje i mijenjanje podataka u dnevnike, prije svega direktora Prve osnovne škole u Srebrenici, a zatim i Ministarstva prosvjete Republike Srpske. Ono što je sigurno, djeca neće pohađati nastavu u ovoj javnoj ustanovi do kraja školske godine, prenosi Anadolija.

Bojkot nastave u Srebrenici?

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA