Roditelji oprez! Krpelji prenose opasne bolesti (VIDEO)

1085

Počela je sezona krpelja. Pedijatri upozoravaju da nakon svakog boravka u prirodi dobro pregledate kožu vašeg djeteta.

Ovi opasni paraziti hrane se krvlju ljudi i životinja. Aktiviraju se kada su temperature 10 stepeni, te im prija toplo vrijeme.

– Roditelji, što je najveći problem pokušavaju ih ukloniti sami pri čemu se desi da neki dio krpelja ostane, što kasnije može da izazove određena oboljenja – rekao je načelnik Dječijeg odjeljenja bolnice Sveti apostol Luka Doboj, dr Miroslav Jović.

Lajmska bolest je veoma opasno oboljenje koje prenose inficirani krpelji, ističu pedijatri. Vakcina protiv ove bolesti ne postoji, pa je stoga pravilna reakcija jako važna. Kada roditelji primjete da je djetetu krpelj na koži, treba da potraže pomoć u najbližem Domu zdravlja, a zatim se mora pratiti mjesto uboda.

– Na svu sreću nemamo često to oboljenje ali kada se desi treba stalno nadzor kod djeteta se pojavljuje umor, i na mjestu gdje je krpelj usao u kožu crvenilo – kaže dr Jović.

Gorana Jakovljević je majka sedmogodišnjeg dječaka. Čak 4 puta imala je situaciju da joj sina ubode kreplj. Prvi susret sa ovim parazitom, djete je imalo sa svega 2 mjeseca starosti.
– Bili smo kod mojih roditelja na selu, neko je dolazio iu komšiluka I krelj je vejrovatno spao jer je bilo jako vruće pa bebu nismo izvodili napolje. Uhvatila me panika, sreća vidjeli smo ga veoma brzo sa unutrašnje strane ruke, otišli smo kod ljekara u Gradiškui koji je bez teškoća uspio da riješi taj problem – ispričala nam je Gorana.

Gorana i njen suprug su zatim mjesec dana pratili mjesto uboda, a naknadnih rekacija, kažu, nije bilo. Roditeljima poručuju da svaki boravak u prirodi zahtijeva detaljan pregled kože djeteta.

– Pošto mi često boravimo u prirodi mislim da je to najvažnije za svakog roditelja I svako djete da poslije svakog boravka u prirpdi pažljivo pregledaju kožu, prepone, iza ušiju gdje se krpelji vole zavući. Ako se na vrijeme otkrije manogo je lakše nego kad se dugo nalazi u koži – kaže ona.

Ukoliko se kreću po šumi ili travi mališane je poželjno štiti dužom garderobom. Preporučuje se i korištenje supstanci za odbijanje insekata u vidu spreja ili stikova, napominju stručnjaci.

Brojni roditelji u parku Mladen Stojanović u Banjaluci potvrdili su nam da su njihova djeca bas ovdje imala konkt sa krpeljima. Strucnjaci napominju da dijete ne trebate raskomotiti previše, ukoliko idete u prirodu. Gola kože je mamac za parazite i insekte.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA