Retromanija: Jaguar ponovo pravi model star 60 godina

610

Nakon gotovo šest decenija od prestanka proizvodnje, Jaguar će izraditi devet primjeraka modela XKSS iz 1957.

Vozila će se naravno praviti ručno, a bogati kolekcionari su se otmali za ove rijetke automobile, pa su svi unaprijed rasprodati uprkos početnoj cijeni od 1,5 miliona dolara.

jaguar 2

Jaguar XKSS izrađivaće se po originalnim specifikacijama iz 1957. Naime, te godine britanski proizvođač planirao je ograničenu seriju od 25 automobila, ali je iz fabrike izašlo svega njih 16, dok su preostali primjerci izgorjeli u požaru koji je izbio u pogonu Browns Lane.

Nakon 59 godina, Jaguar je odlučio da ispravi “nepravdu”, pa će plan najzad biti ispunjen.

Kako bi vozila bila što vjernija onima koja su proizvedena 1957, odjeljenje Jaguar Land Rover Classic koristiće originalne tehničke crteža automobila. Osim toga, pribavili su i dva sačuvana Jaguara XKSS.

jaguar 3

Ta vozila su skenirana u 3D tehnologiji, kako bi prilikom izrade karoserije bili identični prvobitnim automboilima.

U odjeljenju Jaguar Land Rover Classic kažu da će u izradi svakog od novih primjeraka modela XKSS učestvovati tim od tri čovjeka, a za kompletiranje jednog vozila biće potrebno oko tri mjeseca.

Isporuke prvih primjeraka planirane su za početak 2017, a posljednji od 9 automobila iz radionice će izaći tokom 2018.

Inače, ovo nije prvi put da Jaguar ponovo krene da pravi neki klasičan auto iz svoje istorije. Tako je 2014. odlučio da izradi 6 primjeraka modela Lightweight E-Type iz 1964.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA