Rektori usaglašavali stavove o Nacrtu zakona (VIDEO)

1034

Sastanak rukovodilaca dva javna univerziteta Republike Srpske održan u Istočnom Sarajevu uoči Rektorske konferencije protekao je u usaglašavanju pitanja vezanih za Nacrt zakona o visokom obrazovanju RS.

Ovo je ujedno bila i prva Rektorska konferencija od kada Istočno Sarajevo njom predsjedava, ali i prvi sastanak dva rektora od kako je na čelu banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga. Rektori su sa sastanka poručili da će saslušati stavove Senata univerziteta, a svoje zaključke proslijediti resornom ministarstvu.

Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci kaže da očekuje i od Nacrta zakona o visokom obrazovanju postavljanje viših standarda u svim nivoima i sferama visokog obrazovanja.
– Očekujem da će se novim zakonom moći djelovati u tom pravcu da se kvalitet obrazovanja stavlja u prvi plan i da od toga najveću korist imaju naši studenti. Onda će biti međunarodno prepoznati, a u isto vrijeme i proći kroz obuku da mogu biti kompetentni i da mogu dobiti brzo posao u privredi – rekao je Matruga.

Rektori su razgovarali i o finansiranju javnih univerziteta, zahtjevima za rebalans budžeta tekuće i planovima za budžet naredne godine.
Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu kaže da je njihova želja da se problemi na vrijeme prepoznaju i otklone.
– Trenutno nemamo finansijskih problema, redovno isplaćujemo plate i servisiramo ostale troškove. Međutim, osjećamo da u četvrtom kvartalu može biti određenih problema i želimo sad da ukažemo nadležnim ministarstvima na eventualne nedostatke sredstava – rekao je Grujić.

Prvi sastanak Rektorske konferencije protekao je u znaku priprema za prijedlog Nacrta zakona o visokom obrazovanju. Govorilo se i o drugim pitanjima, koja su u nadležnosti konferencije.
Esad Jakupović, rektor Panevropskog univerziteta „Apeiron“ kaže da mjesta ima za sve koji žele da rade na poduzanju kvaliteta.
– Student je u fokusu, trebamo se boriti za svakog od njih. Naravno, prema “bolonjskom procesu” profesor ne treba da bude opterećen, ne treba da tezgari. Mi želimo da sarađujemo sa državnim univerzitetima, bili bismo sretni kada bi naši profesori sa tih univerziteta dolazili kod nas. Vjerujem da bi tako poboljšali kvalitet – rekao je Jakupović.

Sastanku Rektorske konferencije u Istočnom Sarajevu prisustvovali su i predstavnici Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, Akademije nauka i umjetnosti Srpske, resornog ministarstvam kao i Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Mira Kostović/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA