Reakcije na presudu Bilalu Bosniću

441

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Huseinu Bilalu Bosniću koji je prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora!

Bosnić je osuđen zbog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti, kao i organizovanja terorističke grupe, a Tužilaštvo BiH istaklo da se u ovom slučaju radi o najvećoj pravosnažnoj presudi za krivična djela u vezi sa podsticanjem na terorizam.

Ovakva presuda izazvala je određene reakcije:

GALIJAŠEVIĆ:BLAGA PRESUDA BOSNIĆU

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da je blaga presuda Suda BiH Huseinu Bilalu Bosniću od sedam godina zatvora u odnosu na djela koja je počinio.

– Ako se neko udruživao radi vršenja terorističke aktivnosti, organizovao terorističke grupe i sa njima slao ljude na strana ratišta jasno je da je ova kazna blaga – rekao je Galijašević.

On je naveo da Tužilaštvo BiH očito nije imalo nekakvih konkretnih dokaza o povezanosti Bilala Bosnića sa određenim terorističkim aktivnostima i grupama, zbog čega je presuda ovakva kakva je.

– Presuda Bilalu Bosniću treba da prikrije sav taj blagi odnos i toleranciju prema vehabijskim zajednicama i terorističkoj prijetnji koju oni emituju i prema neradu i neaktivnosti Ministarstva bezbjednosti BiH i Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ na tom planu – zaključio je Galijašević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA