Razmjena studenata kao prilika za novo iskustvo (VIDEO)

647

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je preliminarnu listu rezultata Konkursa za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja. Cilj programa je da se poveća mobilnost studenata iz Srspke, ali i da profesori iz drugih država dođu predavati na našim fakultetima.

Zahvaljujući međunarodnoj razmjeni studenata Nataša Vujović iz Bileće stekla je dragocjeno iskustvo. Kao student banjalučkog Građevinskog fakulteta odlučila je da praksu i dodatno znanje potraži u Budimpešti.

Studenti Građevinskof fakulteta imaju obaveznu praksu na 4 godini studija. Tako da sam ja odlučila da spojim lijepo i korisno . Radila sam u građevinskoj firmi koja projketuje mostove , a Budimpešta je poznata po velelepnim mostovima. Zaista se ispostavilo kao dragocjeno radno iskustvo, ali I žvotno . Upoznala sam jezik I kulturu, mnogo ljudi i svoje mogućnosti – rekla je Nataša Vujović.

Nataša je ubrzo nakon povratka u Banjaluku diplomirala i našla posao u struci. Kako bi se povećala mobilnost i drugih studenata i akademskog osoblja iz Srpske, mnistarstvo prosvjete i kulture od prošle godine sufinansira međunarodnu razmjenu. Uz pomoć resoronog ministarstva uskoro će u inostranstvo otići 17 studenata i 6 profesora iz cijele RS.

– Kada je riječ o studentima najveći broj je sa medicinkog fakulteta u Banjaluci koji odlaze u Rumuniju, Italiju, Sloveniju i druge zemlje . Iznos koji ministarstvo odobrava zavisi od toga na koju destinaciju se ide i koliko će tamo boraviti. Isto je kada je rijec o akademskom osoblju. Raduje i činjenica da ove godine imamo i jednog profesora koji dolazi na Univerzitet u Istočnom Sarajevu iz Rusije kako bi predavao na našem Univerzitetu – istakla je načelnik Odjeljenja za studentski standard u ministarstvu prosvjete i kulture RS Sanja Đaković.

Konkurs za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja bio je otvoren do 13.maja ove godine. Prijavila su se ukupno 44 kandidata, a resorno ministarstvo za program je izdvojilo 55 000 KM.

Ivana Jokić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA