Rat komunalaca u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

1119

Iako je prije dva mjeseca Istočna Ilidža osnovala sopstveno komunalno preduzeće  “Komil” i otkazala usluge “komunalcima” iz “Rada” iz Istočnog Novog Sarajeva, oni i dalje odvoze otpad iz ove opštine, takoreći, ispred nosa konkurenciji. 

Preduzeće „Komil“ formirano je 31. marta, odlukom Skupštine grada. Samo dan kasnije, komunalno preduzeće „Rad“ dobilo je obavještenje da prestaje potreba za njihovim angažovanjem na području ove opštine. Iz Istočne Ilidže su ranije rekli da su se na osnivanje svog preduzeća odlučili jer nije bilo moguće sa predstavnicima susjedne opštine dogovoriti ravnopravno učešće u funkcionisanju „Rad-a”. U „Komil-u” kažu da je to pokušaj opstrukcije njihovog rada i unošenje zabune među građane.

Milan Tošić, v.d. direktora „Komil-a” kaže da preduzeće „Rad“ nije ispoštovalo odluku opštine Istočna Ilidža u kojoj su obaviješteni da prestaje potreba za njihovim angažovanjem.

– Nastavili su da ulaze na teritoriju opštine Istočna Ilidža i da odvoze smeće. To dodatno pravi problem i zabunu našim korisnicima, što vjerujem da su oni svjesno htjeli da urade i samim tim novo preduzeće dovedu u jedan problem. Naš korisnik je u zabuni kome i kad da plati taj neki račun koji dobije jer on na terenu vidi i vozila „Rad“-a i „Komil“-a. Ljudi su u jednoj velikoj zabuni – kaže Tošić.

U „Rad“-u kažu da se za njih ništa nije promijenilo i da i dalje odvoze smeće iz Istočne Ilidže. Podsjećaju da je odluka o formiranju „Komila“ došla u, za njih, najgorem trenutku jer su, tvrdi direktor nakon godina nestabilnosti konačno počeli poslovati pozitivno. Procjenjuje se da bez odvoza smeća sa Istočne Ilidže godišnje ostaju bez 600 hiljada maraka, a stvara se i višak radnika. Ne spore pravo Istočne Ilidže da formira svoje komunalno preduzeće, ali smatraju da je trebalo to uraditi postepeno.

Strahinja Trifković, direktor JKP „Rad“  kaže da ima rok i dogovor na ljudskoj osnovi kako bi i komunalno preduzeće uspjelo u budućnosti da nastavi normalno da radi a i ta novoosnovana firma da funkcioniše.

– Mi smo bili u pregovorima sa Istočnom Ilidžom oko suvlasništva u preduzeću, odnosno načelnici. Ti pregovori su trajali osam mjeseci i nažalost nisu uspjeli da se dogovore – rekao je Trifković.

Bilo je raznih prijedloga, ali i jedni i drugi tvrde da sa drugom stranom nije bilo moguće postići dogovor. Direktor „Rad“-a kao trenutno najveći problem ističe višak radnika u „Rad-u”  zato što već postoji problem naplate u Istočnoj Ilidži. Zaposleno je 60 radnika, a najmanje 25 će morati otpustiti, ako sud odbije žalbu koju su poslali, nakon obavještenja iz susjedne opštine.

– Nažalost, nisu se oglasili. Mi smo se žalili isključivo da se ne može na takav način raditi. Istočna Ilidža je dužna da izađe u susret Istočnom Novom Sarajevu i „Rad-u”, samim tim što će dati otkazni rok. Ne možete nekome zabraniti ulazak na područje opštine. Mi imamo sklopljene ugovore i dalje sa svim pravnim licima iz Istočne Ilidže, još niko nije raskinuo ugovor sa „Rad-om“ – rekao je Trifković.

Kako oblast komunalne djelatnosti reguliše opština, odlukom SO da prestaje potreba za angažovanjem „Rad“-a prestala i obaveza plaćenja tom preduzeću, tvrde u „Komil“-u. Preduzeće „Rad“, tvrde u “Komilu” poslije te odluke i obavještenja, početkom aprila, kao nikada ranije, podijelilo kvatralne račune korisnicima za šta nisu imali osnova. Podijelili su račune za koje neće moći ispostaviti uslugu.

– Korisnici treba da znaju da je preduzeće „Komil“ jedino ovlašteno da vrši odvoz smeća sa područja opštine Istočna Ilidža. Uskoro će početi i podjela računa „Komil-a” a do tada građani nemaju obavezu plaćanja računa koje im je dostavio „Rad“ – kaže Tošić.

„Komil“ ima 11 zaposlenih i to je za trenutni obim posla, kažu, sasvim dovoljno. Građani su zbunjeni i pričaju da su im dolazili predstavnici „Komila“ sa kojima su mnogi potpisali ugovore. Dobijali su i obavještenja iz „Rada“, ali nije im jasno zašto da plaćaju dva različita računa za istu uslugu.
Dragica Mastilo kaže da je dobila oba računa, ali smatra da treba da plaća samo preduzeću iz Istočne Ilidže.

– Račun sam baš juče dobila od KP „Rad“, a KP „Komil“ mi je tražilo podatke radnje. Uzeli su mi i JIB broj. Sad očekujem račun. Pošto smo tu na Istočnoj Ilidži naravno da trebamo da platimo novom preduzeću – rekla je ona.

Direktor „Rad-a” kaže da komunalna policija opštine Istočna Ilidža svakodnevno kažnjava preduzeće zbog toga što odvoze smeće na području ove opštine, ali osjećaju obavezu prema korisnicima koji su do sada koristili njihove usluge. Na svaku kaznu, oni ulažu žalbe. Niko neće da odstupi, a građanima ipak najveću zabunu pravi obaveza plaćanja iste usluge na račun dva preduzeća, jer uskoro će i od „Komila“ početi dobijati račune. Iz ovog preduzeća ponavljaju da se odluke Skupštine opštine moraju ispoštovati i da su građani dužni plaćati samo njima.

Mira Kostović/Elta TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA