Rampa EU za “državu” Kosovo: Stop za viznu liberalizaciju

540

Države EU odložile su viznu liberalizaciju sa Kosovom, Turskom, Ukrajinom i Gruzijom, javlja Rojters pozivajući se na izvore Evropske delegacije.

Ukidanje viza za Kosovo je usporeno uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vižni režim sa ove četiri zemlje, navode izvori EU, prenosi Rojters.

I prištinski Zeri je danas objavio da Evropski parlament i Savet ministara EU neće donijeti odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo pre jeseni ove godine.

Kada je reč o Turskoj, Brisel kaže da Turska napreduje u ispunjavanju 72 kriterijuma za ukidanje viza, ali s obizirom da će Ankara propustiti rok krajem juna, verovatnije je da će vize biti ukinute tek na jesen.

Ambasadori EU su danas razgovarali o sličnom dogovoru sa Gruzijom ali odluka o tome nije donijeta. Moguće je da će se to pitanje ponovo razmatrati iduće nedjelje pre nego što budu razgovarali o još kontroverznijem pitanju Ukrajine.

Holandija, koja trenutno predsjedava Uniji zakazala je tehičke sastanke o Ukrajini tek nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu 9. i 10. juna, što je znak da prije toga verovatno neće biti donijeta odluka o Kijevu.

Posle zamaha od pre nekoliko nedjelja podstaknutog dogovorom EU i Ankare o smanjenju priliva izbjueglica i migranata u Evropu, pregovori o viznoj liberalizaciji su zapeli zbog odbijanja Turske da promijeni svoje zakone protiv terorizma.

Slabljenje zamaha je iskomplikovalo situaciju i za druge tri zemlje, kažu diplomate, a vreme do ljetne pauze polako ističe.

Evropski parlament koji treba da usvoji ovakve sporazume održaće posljednje sjednice od 4. do 7. jula a zatim će nastaviti s radom tek sredinom septembra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA