Radmanović: Vlast na nivou BiH je “nula”, a Srbi u njoj i ispod te “nule”

468

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović optužio je danas vlast na nivou BiH da je „nula“, a srpske predstavnike u toj vlasti da su i „ispod te nule“.

Radmanović je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da su „u ovakvoj BiH, u kojoj upravljaju neodgovorni međunarodni predstavnici, moguća svakakva čuda, a pojačavaju se kada je nesposobna vlast na nivou BiH nula, a dio te vlasti iz RS-a je ispod te nule“.

Oni, kako tvrdi, optužuju njega i druge fukcionere SNSD-a, da su pristali na članstvo BiH u NATO da bi na taj način prikrili svoje štetne rezultate rada za RS.

– Nažalost, u to se uključio i Savjet za implementaciju mira u BiH (PIC), za koji smo mislili da je već izumro, a i trebao je prije nekoliko godina. Sada su i oni dali podršku takvoj vlasti nekim njihovim nelegalnim aktivnostima i nekim koje se tek spremaju- tvrdi Radmanović.

U tom kontekstu je izdvojio i nedavnu izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da „treba podržati NATO-ov put BiH jer su se na to još 2009. godine obavezali članovi Predsjedništva, jednoglasno sva tri člana među kojima i Nebojša Radmanović“.

– Izjave Incka nisu slučajne, tvrdi Radmanović i negira da je on napravio ključne poteze za članstvo BiH u NATO-u, jer, kako dodaje, Narodna skupština RS je 2005.godine prenijela ovlaštenja i u tim odlukama se govori o opredjeljenju za stalno članstvo BiH u NATO.

Dodaje da je nakon toga usvojen Zakon o Oružanim snagama, u kojem se obavezuju svi izabrani predstavnici vlasti na nivou BiH da rade na tom putu.

– Pismo koje pominje Incko jeste tačno i kada sam bio presjedavajući to je nastavak tog procesa – kazao je.

Međutim, dodaje da je to bilo prije sedam godina, a za to vrijeme su se promijenile mnoge okolnosti u regionu i svijetu.

Tvrdi i da se od februara između Predsjedništva BiH i Ministarstva odbane BiH već raspravlja o „pregledu odbrane”, koji je očito neki novi uslov ka NATO-u, a donosi niz negativnosti za RS i SNSD je protiv ulaska BiH u taj vojni savez.

Klub poslanika SNSD-a zatražio je posebnu sjednicu Narodne skupštine RS o popisu stanovništva u BiH, jer ne može prihvatiti, kako je dodao, nelegalnu odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade rezultata popisa.

Nažalost, tvrdi, takve rezultate će nastojati da objave uz pomoć uz podršku međunarodnih predstavnika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA