Racija u Suzukiju, Osama priznao prevaru s gorivom

620

Japansko Ministarstvo saobraćaja izvršilo je raciju u sjedištu Suzukija.

Racija dolazi u svjetlu šokantnog priznanja tog proizvođača malih automobila da je godinama koristio neadekvatne metode testiranja potrošnje goriva kod više miliona svojih vozila.

Službenici nadležnih organa su upali u sjedište kompanije u gradu Hamamatsu, oko 250 kilometara jugozapadno od Tokija, navodeći da traže dokumentaciju vezanu za ispitivanje emisije gasova i testiranje ekonomičnosti potrošnje goriva, prenosi agencija AFP.

– Obavljamo pretres u Suzukijevom sjedištu kako bismo potvrdili informacije koje je kompanija dostavila ministarstvu – rekao je za AFP zvaničnik zadužen za bezbjednost automobila.

Nadležni su takođe pretresli prostorije rivalskog Micubiši Motorsa poslije objave u aprilu da je varao na testovima potrošnje goriva decenijama, podsjeća francuiska agencija.

Suzuki, na čijem je čelu kao predsjednik već godinama 86-godišnji Osamu Suzuki, direktni potomak osnivača kompanije, priznao je da je koristio metode za testiranje potrošnje goriva koje japanski regulator nije odobrio.

Kompanija je, međutim, u više navrata insistirala na tome da nije imala namjeru da obmane vozače. Suzuki je u saopštenju naveo da će “u potpunosti sarađivati” sa Ministarstvom saobraćaja, ali je odbio da spekuliše o tome sa kakvom bi novčanom kaznom mogao da se suoči.

– Moraćemo samo da čekamo i da vidimo šta će biti – rekao je portparol kompanije za AFP.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA