Putin kreće u konačnu bitku za Siriju

807

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi poslati specijalne snage na ratište u Siriju, kazao je bivši zvaničnik. Tim potezom mogla bi se osigurati odlučna pobjeda, rekao je bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Fjodorov.

Prošlo je više od osam meseci otkad je Rusija intervenisala u ratu u Siriji, a u to vrijeme Putin je kazao kako nema planova za učestvovanje u kopnenim akcijama – ali je, takođe rekao “zasad”.

Ruski predsjednik navodno diskutuje s vojnim komandantima o mogućnosti slanja borbenih jedinica na ratište.

– O ovome se diskutuje, postoje planovi za to- rekao je za Fjodorov.

Pojačanja bi mogla biti specijalne snage ili dobrovoljci koji su spremni da se bore uz sirijsku vojsku i njihove saveznike.

– Ovo je delikatno pitanje za našu vojsku. Postoje ozbiljne sumnje da bi bilo kakva akcija Rusije na ratištu mogla biti pogodna. To bi moglo zakomplikovati proces pregovora i dovesti do daljih nesporazuma sa SAD- rekao je Fjodorov.

Međutim, postoje oni u političkim i vojnim krugovima koji vjeruju da je potreban ovaj angažman.

Ruska vojna snaga spriječila je kolaps Vlade Sirije prošle godine. Damask nije mogao sam zaustaviti napredak pobunjenika na nekoliko frontova.

Kremlj je želio da preokrene situaciju u korist svog saveznika kako bi mogao imati koristi za pregovaračkim stolom.

Ali, linije fronta se nisu promjenile i mirovni pregovori nisu uspeli. Nijedna strana nije bila spremna na kompromis niti je bila dovoljno jaka da nametne rešenje.

„S ruske tačke gledišta, sirijski predsjednik Bašar Al-Asad bi trebalo da kontroliše 70 odsto Sirije i tako bi se mogli održati izbori koji bi pogodovali sirijskom predsjedniku. Zato je pitanje kopnene akcije sve aktuelnije“, rekao je Fjodorov.

Proteklih sedmica primjetno je smanjena uloga Rusije na sirijskom frontu, jer je Moskva željela dati šansu političkim pregovorima.

Ta poruka je bila jasna kad Rusija nije dala veću vazdušnu podršku sirijskim snagama i njihovim saveznicima tokom vojne kampanje u Halepu početkom maja.

Ali, 22. maja Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, izvjestila o prvim ruskim udarima u provinciji Halep otkad je postignut američko-ruski sporazum o prekidu vatre u februaru.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da je u posljednje vrijeme pojačalo napade protiv Fronta al-Nusra u Aalepu i Idlibu te upozorilo da će sukob eskalirati, nakon što je okrivilo odbijanje Vašingtona da se priključi naporima u borbi protiv onoga što je nazvalo „terorizmom“.

– Rusija nema mnogo izbora. Ne može sebi dozvoliti da izgubi Alep. To bi joj oduzelo keca iz rukava. Tako bi druga strana mogla preuzeti inicijativu, a Rusija bi bila primorana da prihvati uslove koji nisu pogodni za Asada- rekao je politički analitičar Sergej Strokan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA