Psi pomažu djeci da čitaju

620

Odavno se kaže da je pas čovjekov najbolji prijatelj, ali su naučnici ustanovili da, pored neograničene vjernosti, psi mogu da pomognu osobama koje imaju problem sa čitanjem.

Njujorška grupa “Intermauntin terapi animals”, vodi program pod nazivom “Psi pomažu u čitanju i obrazovanju” skraćeno R.E.A.D . Cilj programa je da terapeutski psi pomažu djeci koja imaju problem sa čitanjem, djeci kojoj treba posebna pažnja i djeci kojoj engleski nije maternji jezik.

Pas može da bude djetetu odlično društvo, a preko READ programa pas može i da pomogne djetetu u učenju. Upravo takvu pomoć ima učenica trećeg razreda Elejn Vaskez od terapeutskog havanezera, Izija. Devetogodišnja djevojčica, čiji su roditelji iz Meksika, učenica je osnovne škole u istočnom Harlemu u Njujorku.

– Volim da čitam Iziju jer me pažljivo sluša i ne ruga mi se kada pogriješim.

Hiljade članova grupe READ pomaže djeci širom svijeta. Njujorški odjeljak radi sa 175 mališana iz deset različitih škola. U Eleninoj školi Izi strpljivo sluša čitanje 15 učenika latinoameričkog porijekla, koji pokušavaju da savladaju engleski jezik.

– Svi učenici koji pohađaju READ program su na početku godine bili u zaostatku u odnosu na ostale đake, ali većina njih vrlo brzo, neki čak izuzetno brzo dostignu potrebni nivo znanja. I ne samo što ta djeca vježbaju čitanje dok je Izi pored njih, već vežbaju i kada ona nije tu. Za mene kao nastavnika je to fantastično jer ja u principu ne mogu da ih natjeram da kada dođu kući, uzmu knjigu u ruke i vježbaju čitanje, ali 20 minuta nedjeljno čitanja Iziju je sasvim dovoljno – kaže nastavnica Bridžit Makilroj.

Tečno čitanje je ključno za sticanje obrazovanja djece, jer su studije pokazale da učenici koji do trećeg razreda osnovne škole ne nauče da čitaju imaju četiri puta veću vjerovatnoću da srednju školu neće završiti na vrijeme.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA